Brexit glavna tema debate kandidata za britanskog premijera

Autor  Jul 10, 2019

Pitanje istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) dominiralo tokom napete debate Borisa Džonsona (Boris Johnson) i Džeremija Hanta (Jeremy Hunt), kandidata za lidera vladajuće Konzervativne stranke, koji će ujedno biti i britanski premijer.

Dok je Džonson sinoć igrao na kartu optimizma, Hant se opredijelio za iskrenost i pitao svog protivnika koliko su njegove obećane obaveze čvrste i da li će, ukoliko postane britanski premijer i ne dođe do Brexita 31. oktobra, podnijeti ostavku, javlja BHRT.

Džonson od početka kampanje ponavlja da će Velika Britanija izaći iz članstva u Uniji 31. oktobra, sa ili bez dogovora o Brexitu.

On je izbjegao direktan odgovor Hantu ali je kasnije rekao:

Hant je na to odgovorio da je Džonsonu dakle samo važno da postane premijer.

Obojica žele da se ponovo pregovara sa Evropskom unijom o uslovima razlaza. Hant je tokom debate hvalio svoje sposobnosti pregovaranja, dok je Džonson stavio do znanja da neće popustiti pred EU.

Džonson i Hant su pored Brexita razgovorali i o specijalnim odnosima sa SAD-om, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kritikovao Terezu Mej (Theresa May) i njene napore o Brexitu.

Tramp je takođe kritikovao britanskog ambasadora u SAD Kima Daroka poslije curenja u medijima njegovih diplomatskih dopisa u kojima je Tramp označen kao nesposoban.

Hant je osudio Trampove kritike, dok je Džonson rekao da je sam kritikovao Terezu Mej i da ima veoma dobre odnose sa Bijelom kućom.

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31