Velikoj Britaniji prijeti raspad? Istaknuto

Autor  Jul 10, 2019

Postoji realan rizik od raspada Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem, u slučaju "Bregzita" bez sporazuma.

To piše "Fajnenšel tajms", koji navodi da nije riječ o njihovoj analizi već o dokumentu koji je predstavljen britanskoj Vladi, piše Sputnjik.

Dejvid Lidington, neformalni zamjenik premijerke u ostavci Tereze Mej, izvjestio je o tom istraživanju članove kabineta, i to u samom finišu borbe između Borisa Džonsona i Džeremija Hanta za mjesto čelnika Konzervativne stranke i, samim tim, i borbe za mjesto britanskog premijera, prenio je Sputnjik.

"FT", mešutim, nije objavio kada je Vlada obaviještena o ovim zaključcima, ali je zanimljivo da je "FT" dobio uvid u dokument upravo na dan debate između Džonsona i Hanta, koja je održana u utorak 9. jula. Prvi je zagovornik izlaska iz EU bez dogovora, dok drugi smatra da bi to bio samo ultimativni potez.

A šta su zaključci pomenutog dokumenta

Škotska: Pokret za nezavisnost predstavlja važan i urgentan politički izazov koji bi mogao da se poveća ukoliko Škotska nacionalna partija (SNP) osigura većinu na izborima za lokalni parlament 2021. godine.

Vels: Rastuća podrška lokalnoj stranci Plaid Kajmru potvrđuje da "ne možemo da budemo spokojni kada je riječ o odnosu Velsa prema Uniji i nezavisnosti".

Sjeverna Irska

London: Posebno zabrinjavajuće djeluju zahtjevi za "glasanjem o granici", što bi moglo da dovede do ujedinjenja Irske. Na umjerene glasače u Sjevernoj Irskoj posebno privlačno djeluje društvena liberalizacija u Republici Irskoj (ukinut stari zakon o abortusu, omogućene istopolne zajednice, smanjen uticaj Katoličke crkve na društvena pitanja). "Bregzit bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede direktna uprava Londona nad Sjevernom Irskom, samo bi dodatno zaoštrio situaciju".

Engleska: Posljednja istraživanja pokazuju da su Englezi postali indiferentni prema Uniji. To se posebno odnosi na engleske članove Konzervativne stranke: 63 odsto njih prihvatilo bi nezavisnost Škotske kao cijenu za Bregzit. Riječ o prvom javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi direktna posljedica Bregzita mogao biti raspad Ujedinjenog Kraljevstva.

Situacija sa Škotskom nije novost: Nikola Stardžon, prva ministarka, više puta je jasno rekla da Škotska nacionalna partija (SNP) čeka da se proces Bregzita završi, a da će odmah zatim pokrenuti kampanju za novi referendum o nezavisnosti. Novi referendum bi trebalo da se održi i prije sljedećih izbora.

Podrška u javnosti za takav korak je oko 65 odsto. Laburisti su u više navrata rekli da će, ako budu na vlasti, onemogućiti referendum. Međutim, SNP već traži pravne korake kojima će moći da se tome suprotstavi.

Novost je situacija sa Velsom, koji je, sve do sada, bio smatran čvrstim uporištem zajedništva. Ali, situaciju je katalisala odluka kompanije „Ford“ da zatvori fabriku, što su učinile i neke druge kompanije. A uticala je i spoznaja da će poljoprivrednici ostati bez subvencija iz EU. Posebno je osjetljiva Sjeverna Irska. Razlozi koji su izneseni pred britansku Vladu pokazuju da je situacija ozbiljna: ni Belfast ni Dablin ne žele granicu.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31