Novi detalji o požaru u Šibeniku: Osumnjičena se raspitivala i tražila da gleda snimke vatre

Autor  Jul 30, 2019

U subotu 27. jula nešto poslije podneva osumnjičena za podmetanje požara u Šibeniku krenula je na svoj posao na naplatnu stanicu Hrvatskih autoputeva u Skradinu. Uz uobičajene stvari, u torbu je stavila i dvije kutije kocki za potpalu, tvrdi hrvatski portal "Jutarnji.hr".

Pomenuti sajt dodaje da je na putu prema poslu skrenula u Dubravu na putu prema Šibeniku.

Iz kutije je izvadila kockice, stavila ih u suvu travu i zapalila. Vatra se nije 'primila' pa je izvadila kockice i iz druge kutije. Ovaj put uspjela je da zapali borove. Kad je vatra počela, sjela je u auto i krenula na radno mjesto gdje se prijavila u 13 sati i 30 minuta. Tako je prema policijskoj rekonstrukciji iznesenoj na jučerašnjoj novinskoj konferenciji u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj započeo najveći ovosezonski požar u kojem je izgorjelo 900 hektara borove šume i makije, a troškovi gašenja požara su oko pet miliona kuna.

Policija sumnjiči 53-godišnjakinju za teško krivično djelo ugrožavanja opšte bezbjednosti, dovođenja u opasnost života i imovine. Ona je juče izvedena pred šibenski sud i predata istražnom sudiji, potvrdio je načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić. Prema njegovim riječima za ovo djelo predviđena je zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora.

Već podmetala požare


Dok je ona sa svog radnog mjesta gledala kako se u obližnjoj Dubravi širi požar, vatrogasci su se probili do mjesta izbijanja požara gdje su našli dio kutije i neizgorene kocke za potpalu. Jasno im je bilo da je riječ o piromanu. Krim policajci su odmah krenuli u istragu. Šibenska policija, prema riječima načelnika Kostanića ima evidenciju registrovanih piromana sa svog područja.

Među njima je bila sada već osumnjičena 53-godišnjakinja. Ona je prije dvije godine na području Dubrave podmetnula čak sedam požara u šumi i na smetlištu u blizini porodičnih kuća te na parceli svog komšije. Tada je lož uljem natopila krpe i ručnike, zapalila ih te je palila stari papir, suvu travu, rastinje.

Policajci su provjeravali gdje su kupljene kocke za potpalu. Pregledavani su video snimci iz trgovina i na jednom su ugledali ženu iz svoje evidencije kako ih kupuje.

"Doslovno smo videosnimkama pokrili cijelu rutu njenog kretanja tog dana", otkrio je Zdravko Sedlar, načelnik službe kriminalističke policije PU šibensko-kninske.

Osumnjičena je uhapšena u nedjelju na svom radnom mjestu. Prema nezvaničnim informacijama na ispitivanju je bila prilično nesuvisla, te je čas bila ozbiljna, a u drugom trenutku se smijala.

Nakon što je prije dvije godine uhiapšena zbog podmetanja sedam požara, krivični progon je zamijenjen obaveznim psihijatrijskim liječenjem. Ali, nije hospitalisana već je upućena na ambulantno liječenje. Predsjednica Županijskog suda Nives Nikolac tvrdi da ih je nakon pet mjeseci liječenja, 31. avgusta 2018. godine, nadležni ljekar psihijatar izvijestio da se akutno psihičko stanje 53-godišnjakinje značajno poboljšalo te nije podnesen zahtjev za produženje liječenja.

Vraćena na posao


I sudski vještak je napisao da je radno sposobna i da nema opasnosti od ponavljanja djela. Potvrdili su to u HAC-u gdje su, nakon što je prijavila da je završila s bolovanjem, morali da je vrate na radno mjesto.

"Nema slučaja u kojem bi vještak mogao jamčiti da takva opasnost, pa bila i mala, ne postoji nakon završenog liječenja. Kod osoba koje imaju neki psihički poremećaj on neće nestati već ga se treba držati pod kontrolom, a to znači pod liječničkim nadzorom", kaže psihijatar dr. Petrana Brečić iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Osumnjičena u HAC-u radi od 2005. godine i nije bilo prigovora na njen rad. Uredno je obavljala posao kao nakon povratka s bolovanja od jeseni prošle godine. U HAC-u o njenom zdravstvenom stanju nisu imali nikakvu informaciju, jer bez obzira na razloge, ljekar ne smije o tome da obavještava pacijentovog poslodavca i niko ne može davati takve informacije bez dozvole pacijenta. Iz HAC-a su saopštili da će biti pokrenut postupak davanja vanrednog otkaza zaposlenici.

Kod vozača se raspitivala o požaru i htjela da vidi snimke


Dva dana nakon požara u Šibeniku, najvećeg ove sezone s kojim su se vatrogasci borili 20 sati, a zbog kojeg je evakuisano 50 ljudi, otkrivaju se nevjerovbatni detalji o tome kako je požar krenuo.

Vatru je zapalila 53-godišnja piromanka, zaposlenica Hrvatskih autocesta, koja je nakon toga "mrtva-hladna" otišla na posao u naplatne kućice.

A onda se, kako su "RTL" javili gledaoci, na naplatnim kućicama kod vozača koji su prolazili raspitivala o veličini požara te je željela da vidi snimke sa autoputa koja je zbog požara bila i zatvorena.

Atrakcija

 

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31