Učiteljica djecu tjera da joj čiste cipele: "Morali su pisati izljeve ljubavi prema njoj" Istaknuto

Autor  Sep 14, 2019

Vršnjačko nasilje nad prvašićem u Kninu potreslo je Hrvatsku, a sada, čini se, stiže novi slučaj

Prije dva dana izviješteno je o priči iz kninske Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana gdje jedan učenik terorizira ostalu djecu i fizički ih maltretira, a ovaj put javili su se roditelji s potpuno drugim problemom - učiteljicom koja je, tvrde, djecu cijelo vrijeme vrijeđala i ponižavala do te mjere da su joj morala čak i - čistiti cipele.

Ogorčene majke ispred kninske škole stoje zbog učiteljice koja je, tvrde, maltretirala njihovu djecu. "Morali su pisati izljeve ljubavi prema njoj, što djeca nisu htjela, nego im je ona rekla da pišu. Tijekom nošenja testa, radnih listića, slučajno joj stanu na nogu, nenamjerno, i ona ih pošalje po spužvu da joj obrišu cipele. Ja ne mogu zamisliti svoje dijete kako kleči pred cijelim razredom i njoj briše cipele, mislim da to nikako nije korektno", kaže Tamara Tomić, jedna od majki, prenosi RTL.

Nakon što je sve prijavljeno Ministarstvu znanosti i obrazovanja učiteljica je otišla na bolovanje. "Najgori mi je bio prvi dan škole, nisam znala tko će ga dočekati hoće li biti neka zamjenska učiteljica, neka koja je već predavala ili će biti neka peta jer četiri učiteljice su se već u prvom razredu promijenile", kaže Tomić.

Roditelji su se pisanim i usmenim putem žalili svim institucijama, a jedna od majki Jovana Gašpar kaže kako se ''svi nadaju da će se nešto ipak promijeniti jer ovo je ipak za dobrobit djece".

Što će biti s učiteljicom, još se ne zna. Ministarstvo je odgovorilo kako je zatražilo žurno očitovanje škole: "Ravnateljica ističe kako je zatražila od Agencije za odgoj i obrazovanje stručno pedagoški nadzor po hitnom postupku, što im je obećano čim se učiteljica vrati s bolovanja. Također, ravnateljica ističe da se o svemu očitovala roditeljima."

Za djecu je, kažu njihove majke, sve ovo bilo traumatično. "Jednostavno, dijete je zamrzilo školu. Dijete koje je jedva čekalo školu, koje je znalo i pisati, i čitati, i zbrajati, i oduzimati, ma sve, on je zamrzio školu i ne voli ići u školu. I uvijek je ista priča kad dođe iz škole - tko će biti sutra", kaže Tomić.

Ravnateljica škole poručila je u petak da nema komentara, a tijekom dana javila nam se učiteljica i rekla da je riječ o ''nevjerojatnoj hajci određenog dijela roditelja i da ništa od ovoga nije točno te da u 20 godina svoje karijere nikada ovako nešto nije doživjela''.

Jelić: 'Čini se da je došlo do popularizacije nasilja'

Gradonačelnik Knina Marko Jelić u razgovoru za RTL Danas kazao je da očekuje da se ispita slučaj kako bi se vidjelo što se dogodilo: ''Ako se nešto dogodilo, treba poduzeti sve potrebne mjere da se to više ne ponovi i da se pomogne onima koji su na neki način oštećeni ovakvim događanjima''.

Za dolazak ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak ne vidi razloga jer, kako je podsjetio, ''postoje institucije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prije svega prosvjetna inspekcija kojoj je to posao i nakon toga će o svemu izvijestiti resornu ministricu, a onda će ona dalje donositi odluke''.

Nažalost, ''čini mu se da je došlo do popularizacije nasilja ili nedjelovanja društva, počevši od svakoga od nas – nismo dovoljno aktivni, ne bavimo se time i često prešućujemo kad se nešto događa, a stvari se neće promijeniti same od sebe''.

Atrakcija