Cijena ubistva u Srbiji: 800 KM i polovan automobil

Autor  Okt 19, 2019

Otac i sin, Saša S. (47) i Danijel S. (21) obećali su Aleksandru Đ. (22) 400 eura i polovan automobil, kao nadoknadu za ubistvo Ružice Kovač (78) u Požarevcu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Požarevcu, odredio je jednomesečni pritvor za Aleksandra Đ. (22), zbog sumnje da je 14. oktobra izvršio teško ubistvo Ružice Kovač (78). Pritvor od 30 dana određen je i za Danijela S. (21) i njegovog oca Sašu S. (47), zbog sumnje da su izvršili podstrekavanje i pomaganje učiniocu nakon krivičnog djela. Svoj trojici prijeti kazna od 10 do 40 godina zatvora, pišu Večernje novosti.

Osumnjičeni Aleksandar pred policijom je priznao djelo i ispričao kako ga je izvršio, ali se pred tužiocem branio ćutanjem. Međutim, druga dvojica ponovo su sve priznala i ponovila svoju prethodnu priču. Zasada je nepobitno utvrđeno da je Aleksandar otpozadi, desnom stranom “zastave 101”, udario bicikl na kojom je Ružica išla ka svojoj kući Dunavskom ulicom, a zatim pobjegao.

U ovom slučaju prvo se sumnjalo da se radi o udesu, ali su nadzorne kamere pokazale da je Aleksandar namjerno udario u bicikl. Kad su mu Saša S. i njegov sin mobilnim telefonom dojavili njeno kretanje, on je Ružicu sustigao na putu, zatim zaobišao kako bi se uverio da je to ona, onda se vratio i ponovo krenuo za njom, a potom je udario autom. Nakon toga pobjegao je u Mihajlovac, a za njim su autom krenuli Danijel i njegov otac. Zajedno su kupili benzin i zapalili “zastavu 101”, a potom se svi vratili u Požarevac.

Prema nezvaničnim saznanjima, dogovor je bio da otac i sin kasnije Aleksandru isplate 400 eura i daju mu svoj polovni auto. Oni su ga podstrekavali na ubistvo, jer je Ružica htjela da ih izbaci iz svoje kuće za koju tvrde da su joj platili 10.000 eura, s tim da ona može u njoj doživotno da ostane.

Narednih dana usljedit će istraga ovog slučaja, kada će biti saslušani svjedoci i detaljno analizirani snimci nadzornih kamera i komunikacije preko mobilnih telefona. Također, obaviz će se i psihijatrijsko vještačenje Aleksandra Đ., za koga se pretpostavlja da je lice sa posebnim potrebama.

Atrakcija