(video) Bakir Izetbegović u Ognjenoj zemlji o ocu Aliji: Mislio sam da će mi više nedostajati...

Autor  Nov 04, 2019

Aliju Izetbegovića mnogi pamte po smirenosti. “Nauči čovjek koji izdrži devet godina u zatvoru. Takav čovjek može da se nosi sa vremenom, nauči da se ne nervira, da trpi. Glavna snaga je strpljenje. Sve počinje sa strpljenjem", pojašnjava njegov sin Bakir Izetbegović, lider SDA

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), bio je gost novog izdanja emisije Ognjena zemlja koju vodi i uređuje Ognjen Blagojević, a koja je emitovana sinoć u programu TV1.

U nesvakidašnjem i opuštenom razgovoru sa Blagojevićem, otkrio je šta se to krije ispod većinom ozbiljne, zabrinute i ljutite vanjštine, iako tvrdi da nije siguran da ostavlja baš takav utisak.

“Ne znam je li baš tako, ako jeste onda je sa pravom tako. Kako čovjek ne bi bio ozbiljan, ljut, zabrinut, sve ostalo bi bilo neozbiljno sa političkom i ekonomskom situacijom kakvu imamo ovdje itd. Pitanja koja uslijede tada uvijek političara stavljaju u to da je suodgovoran, bez obzira što je po meni druga i treća strana odgovorna za neke stvari. Napravi to čehru od insana”, mišljenja je Izetbegović.


Tokom razgovora osvrnuo se i na svog oca Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovnog komadanta Armije RBiH tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Mislio je, kaže, da će mu otac više nedostajati, a dan kad je preselio, podsjeća ga na pomiješane emocije.

“To je bila mješavina tuge što ga više nema, a i ponosa nekog što je čovjek završio na jedan dobar način ono što je radio. Ja sam tako osjećao. Borio se sa svime, na kraju krajeva, s tom bolešću. Bio je insan u tome svemu, bio je čovjek”, prisjeća se Izetbegović.

Aliju Izetbegovića mnogi pamte po smirenosti, pa je uslijedilo i pitanje kako mu je to uspijevalo tokom obavljanja dužnosti.

“Nauči čovjek koji izdrži devet godina u zatvoru. Takav čovjek može da se nosi sa vremenom, nauči da se ne nervira, da trpi. Glavna snaga je strpljenje. Sve počinje sa strpljenjem, sa onim što možete izdržati“, dio je odgovora koji je Izetbegović dao za TV1 i dodao:

“To mi je prva snaga!”

Smatra kako je u sportu, ratu i ličnom životu strpljenje glavno oružje.

“Mogu izdržat, ne kažem da bi se mogao nositi sa njim, valja devet godina biti u prostoriji koju neko sa druge strane zaključava, a vi ostanete u njoj sa kriminalcima. On nijednog dana nije izašao i zatvora. Kako oni bilderi ojačaju mišiće, tako se ojačaju i nervi. Strpljenje, sabur kako mi to kažemo”, zaključio je Izetbegović.


Tokom razgovora sa Blagojevićem, Izetbegović je izjavio i to kako su njegovi savjetnici oborili BiH u Hagu, ispričao kako je Radončić je prije 12 godina poklonio psa njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović, ali istakao i to da izdaju ne halali te poručio da mnogi u SDA imaju nekoliko ličnih.

A svake nedjelje od 20 sati pratite nova izdanja emisije Ognjena zemlja kada donosimo seriju intervjua sa poznatim i manje poznatim osobama, javnim ličnostima, ali i onima koje to nisu, zaboravljenim, a ujedno veoma dragim ljudima koji su obilježili jedan period naših života.

POGLEDAJTE VIDEO

Atrakcija / Oslobodjenje