Lustig o Tuđmanu Istaknuto

Autor  Nov 14, 2019

Istaknuti filmski producent Branko Lustig, prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama "Oscar", preminuo je u 88. godini, objavio je HRT.

Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Gostovao je u emisiji Denisa Latina, "Latinica” 1994. godine te je na pitanje kako se osjeća kada se danas vraća u logore u kojima je bio, Lustig je odgovorio kako je apsurdno, ali osjeća glad.

Dobio je Orden kneza Trpimira, za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, tjedan dana nakon dobivenog Oscara za Schindlerovu listu. Rekao je kako je Oscar svjetska nagrada, a Orden kneza Trpimira za njega je velika stvar. Za njega, kako je rekao, ova nagrada znači više nego Oscar.

- Ja tu noć kada sam dobio ovu nagradu, prilikom koje se predsjednik Franjo Tuđman ispričao židovskom narodu, nisam mogao spavati zato što je ta isprika možda i važnija od samog odlikovanja. Zahvalan sam predsjedniku Tuđmanu što je to rekao i to će pomoći Hrvatskoj puno više nego što bilo tko misli, naglasio je Lustig u emisiji "Latinica” 1994. godine.

Atrakcija