Objavljeni detalji o životu Melanije: Koliko zaista ima moći?

Autor  Dec 04, 2019

Prva dama Melanija Tramp, poput onih prije nje, borila se s ulogom eksponirane supruge američkog predsjednika i privatne žene koja iza nje stoji. I danas, nakon tri godine mandata, i dalje se smatra jednom od najtajanstvenijih, tihih i opreznih dama koje su SAD imale, piše Express.hr

Uprkos činjenici da je njen muž Donald gotovo rijaliti zvijezda kojem jutro ne može proći da ne objavi barem tvit, Melanija se morala boriti protiv javnog mišljenja da je izolovana, čak i "zarobljena" u Bijeloj kući, kao što to dokazuje popularni hashtag #FreeMelania, iz kojeg je nastao čak i meme.

Ono što je Melanija dokazala je da se zna "skockati za kamere", koristiti tišinu u svoju koristi i gurati naprijed kao žena jednog od najkontroverznijih predsjednika u američkoj istoriji. Bljeskovi njene nezavisnosti i vlastitog mišljenja takođe su istakli da ona ne želi oslobađanje bilo kakve vrste. Pojedinosti o onome šta se događalo iza kulisa raznih osporavanih događaja sada su dostupni u javnosti u knjizi "Free, Melania: The Unauthorized Biography".

Afera "gole fotke" i ko je kriv


Melanija navodno zna ko je objavio njene golišave fotografije iz rane karijere fotomodela, piše u biografiji. Naime, sumnjivac je Rodžer Ston, dugogodišnji savjetnik i saradnik Donalda Trampa. Autorka navodi da Melanija odbija da vjeruje da je njen suprug imao prste u tome.

Fotografije iz 1996. godine, koje su objavljene u jednom francuskom časopisu godinu dana kasnije, su nekako našle put do "New York Posta" 30. jula 2016. godine, tri mjeseca prije dana izbora, u trenutku kada se Donald bavio sa svađom porodice američkog vojnika ubijenog u Iraku 2004.

U to vrijeme Ston nije imao zvaničnu ulogu u Trampovoj kampanji, koju je napustio u avgustu 2015. Ali, ostao je blizak Trampu, a vjeruje se da je sve inscenirano kako bi se odvratila pažnja javnosti od pitanja iračkog vojnika. Šta bi mu moglo bolje poslužiti nego skandal kakav Amerika obožava - seksi fotografije njegove supruge, koje zapravo idu njemu u prilog?

Stvarno ne spavaju zajedno


Autorka Kejt Benet u knjizi je otkrila kako Melanija Tramp zaista ima vlastitu i posebnu spavaću sobu u rezidenciji Bijele kuće, zajedno s mnogim drugim podohvatima i anegdotama o Trampu, koji je uprkos sveprisutnosti u javnosti ostao nedokučiv lik.

Njeni najdosadniji trenuci otkrivaju nagovještaje njene ličnosti - kao što je bio odmak ruke od supruga u Tel Avivu, koji je zapravo ekspresija njenog izrazitog bijesa. Ili pak guranje laktom prema Trampu na Trumanovom balkonu za Vaskrs, kada je predsjednik "bio glup i stavio ruku preko srca za vrijeme puštanja nacionalne himne", prenosi "CNN".

Melanija je koristila i modu, kultivirajući izgled kojim je izražavala jasan stil, sklonost kaputićima i haljinama sličnim oklopu, s pojačanim ramenima, pojasevima do struka, u bojama od mornarske plave i roze do vojno zelene.

Što se tiče njene vlastite spavaće sobe, Benetova je otkrila da je rezidencija predsjedničkog para ogromna te iznosi oko 2.500 kvadrata samo životnog prostora za njih, ali njihova sloboda u njoj je ograničena. Naime, bez dozvole agenata Tajne službe oni ne smiju otvoriti ni prozor, ne mogu prošetati bez da se taj dio "zatvori i osigura", a čak je i temperatura regulisana od strane bezbjednosnih službi.

To praktično znači da Melanija ne može ni prilagoditi termostat kako joj odgovara.

Stoga je jedina stvar na koju Prva dama može uticati njen vlastiti prostor za spavanje, a izvori otkrivaju kako ona preferira samoću te ne samo da s Donaldom ne spava u istoj sobi, već i na odvojenom spratu.

Čini se da lijepa Slovenka tim pruža otpor svom mužu, budući da je navodno upravo ona ta koja to odbija. Izvor koji je dao intervju za "US Weekly" rekao je:

"Oni svugdje imaju odvojene sobe. Nikad ne provode noć zajedno, baš nikad".

Koliko moći zapravo ima?


Melanija je puno moćnija nego se misli, smatra Benet, koja to potkrepljuje primjerom u kojem je starija savjetnica za bezbjednost Mira Rikardel pokušala da utiče na Melanijino osoblje tokom njenog puta u Afriku. Budući da predsjednik nije reagovao, Prva je dama jednostavno i bez presedana dala izjavu "Stav Kancelarije prve dame je kako ona (Rikardel) više ne zaslužuje čast služenja u Bijeloj kući". Isti dan je otpuštena.

Tramp se, prema izvorima bliskim paru, često pouzdaje u mišljenje supruge, kako u političkom, tako i u načinu na koji upravlja svojim osobljem. Gdje god se nalazi, s Melanijom na telefon razgovara više puta na dan, prenoseći joj događaje i konsultujući se.

Uticajna je očigledno i u Istočnom krilu Bijele kuće, gdje je otpustila glavnu službenicu koju je prethodno zaposlila Mišel Obama.

Oko plagiranog govora

Nakon svog govora na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, koji je uključivao dijelove iz govora Mišel Obama, Melanija Tramp je bila izvan sebe. Naime, znala je da je ispala glupa i opterećivala se krivicom što nije više pazila.

Govor je napisao zaposlenik Tramp organizacije koji očigledno nije mislio da će neko prepoznati krađu rečenica izgovorenih osam godina ranije. Ne samo da se Melanija osjećala osramoćeno, osjećala je da je iznevjerila svog supruga, koji je od nje očekivao senzacionalan govor. Istina je zapravo bila da je Donald iznevjerio nju, budući da se nije pobrinuo za provjeravanje sadržaja govora kojeg je pisala treća strana, njegov zaposlenik.

Dvije prve dame?


Kad je riječ o igrama moći, ključni uticaj supružnika je činjenica da su prvo lice kojeg predsjednik ujutro vidi, a često i posljednje naveče prije spavanja. Razumljivo je da predsjednici svoje probleme povjere supružnicima koji mogu pružiti neki savjet i zbog toga je uloga prve dame nevjerovatno bitna.

Međutim, u Trampovoj Bijeloj kući stvari ne stoje tako.

CNN-ova saradnica Anđela Raj implicira da se Ivanka "igra Prve dame", a njemački je ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel postao je najistaknutiji svjetski političar koji je kritikovao ulogu Ivanke Tramp u administraciji njenog oca, učinivši to nakon njene posjete Berlinu u sklopu samita W20. U izjavi koju je dao za njemačku medijsku kuću "Funke", Gabrijel je opisao Ivankinu savjetodavnu ulogu njenom ocu Donaldu Trampu kao "čisti nepotizam".

Iako je portparol Bijele kuće rekao da Ivanka i Melanija imaju korektan odnos te se međusobno podržavaju, upućeni izvori otkrivaju kako je upravo njihov odnos bio "čest izvor drame" u porodici.

"Princess royal" je nadimak koji se sve češće čuje iz usta ljudi bliskih Trampovima, a otkriva negodovanje povlasticama i tretmanu koji Ivanka dobija na političkoj međunarodnoj sceni, iako to svojim političkim radom, odlukama i angažmanom nije zaslužila, niti je izabrani predstavnik američkog naroda.

Prvi pas?


Trampovi su zaista razmišljali od nabavljanju porodičnog psa za Bijelu kući, iako Donald nije baš ljubitelj kućnih ljubimaca, ali time je htio udovoljiti Melaniji i njihovom sinu.

Melanija je istraživala razne pasmine, ali na kraju se odlučila protiv tog poteza, iako postoji već 30-godišnja tradicija da predsjednički par ima i "prvog psa".

Atrakcija