Ginekolog prodavao bebe: Novorođenče dao za luksuzni automobil! Istaknuto

Autor  Dec 06, 2019

Udruženje nestalih beba Beograda podnijelo je dvije krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv članova organizovane kriminalne grupe sastavljene od ljekara i državnih službenika, na čijem čelu je jedan ginekolog, zbog trgovine ljudima, objavio je Kurir.

"U interesu istrage ne mogu da kažem o kom gradu u Srbiji je riječ, niti da navedem imena prijavljenih, ali to su dovoljni dokazi da krađa beba i dalje postoji", rekla je Milena Janković, predsjednica ovog Udruženja.

Kako je za Novosti potvrdila nakon konferencije za novinare, organizovane povodom prijedloga tzv. Zakona o nestalim bebama, prije dvije nedjelje njenom udruženju javio se mlađi čovjek.

"On je bio u društvu dvadesetak ljudi kada je jedan od okupljenih ispričao kako je sa ljekarom, nekadašnjim načelnikom ginekologije u tom mjestu, koji sada ima privatnu ordinaciju, dogovarao kupovinu novorođenčeta. Čovjek živi u inostranstvu. Ljekar je ponudio da nabavi bebu i obezbijedi dokumenta, da bi novi "roditelj" mogao legalno da je izvede iz zemlje. Na pitanje koliko to košta, ginekolog mu je rekao: "Prethodni klijent mi je kupio auto." Ispred ordinacije je stajao automobil vrijedan oko 50.000 evra", rekla je Jankovićeva.

Tužilaštvu za organizovani kriminal podnijeli su krivičnu prijavu i pismenu izjavu ovog čovjeka, koji je raspoložen da svjedoči.

Prema riječima Jankovićeve, njeno udruženje podnijelo je i desetak krivičnih prijava višim tužilaštvima protiv konkretnih porodica, za koje, kako kažu, imaju dokaze da su kupili djecu.

"Podnijeli smo prijavu i slovenačkom tužilaštvu, pa je ljubljanska policija sprovela istragu protiv jednog bračnog para, a u istragu su se uključili i srpski organi gonjenja. Riječ je o paru iz Slovenije, koji je 1986. godine stupio preko beogradskog centra za socijalni rad u kontakt sa prištinskim centrom, radi kupovine bebe. Otputovali su na Kosovo i tamo im je u porodilištu u Prištini obezbjeđena djevojčica. Rečeno im je da je majka studentkinja ostavila dijete", kaže Janković.

Navodno su dva-tri dana proveli u jednom hotelu, u kom su inače odsjedali budući roditelji koji su na Kosovu kupovali svoje "nasljednike", dok su sačekali papire. Djevojčica je sa falsifikovanom dokumentacijom da je rođena u Sloveniji i da su joj to biološki roditelji, odvedena u Ljubljanu. Roditelji su slovenačkim organima, prema riječima Jankovićeve, priznali sve.

Četiri roditeljska udruženja organizovala su skup na kom su javnost upoznali sa primjedbama na prijedlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, piše Kurir.

Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, Srbije, "Beogradska grupa" i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda tražili su da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure i da se formira nova radna grupa, koja će sačiniti nov prijedlog kojim će roditelji biti zadovoljni. Ukoliko se Zakon o nestalim bebama ne povuče iz skupštinske procedure, roditelji će, kako tvrde, blokadom skupštine sprečiti glasanje. Najveća zamjerka im je to što zakon nudi naknade do 10.000 evra, a ne istinu o sudbini njihove djece.

Atrakcija