Recesija zbog korone: Japan i Singapur na rubu recesije zbog koronavirusa Istaknuto

Autor  Feb 21, 2020

Dok međunarodne organizacije pokušavaju spriječiti da epidemija iz Kine postane globalna pandemija, financijski čelnici zemalja G20 sastat će se tijekom vikenda u Saudijskoj Arabiji kako bi raspravili o rizicima za svjetsku ekonomiju.

- Pratimo posljedice s velikom zabrinutošću i blisko proučavamo rizike od pada, rekao je parlamentu u Tokiju Haruhiko Kuroda, guverner japanske središnje banke, prije polaska na Arapski poluotok, prenosi Hina.

Azijske dionice pale su u petak zbog straha od širenja bolesti, zbog čega su sredstva prebačena u američku imovinu, a time je dolar dosegnuo najvišu razinu u tri godine.

Japan i Singapur su na rubu recesije, a Južna Koreja je u petak objavila kako je njezin izvoz u Kinu snažno pao u prvih 20 dana veljače jer je epidemija poremetila svjetske dobavne lance.

Dok se ministri financija G20 okupljaju u Saudijskoj Arabiji, Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio kako je prerano predvidjeti koliki će utjecaj koronavirus imati na globalni ekonomski rast.

- I dalje se nadamo da će utjecaj biti krivulja u obliku slova V, s velikim padom u Kini i velikim rastom gospodarstva nakon obuzdavanja bolesti, rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgieva i dodala kako se ne odbacuje drugačiji scenarij s krivuljom u obliku slova U gdje će utjecaj biti dugotrajniji.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je kako razmatra financijske mjere kako bi se pomoglo tvrtkama.

Atrakcija