Velika panika u Italiji Istaknuto

Autor  Feb 22, 2020

38-godišnjakinja u Codognu je u vrlo ozbiljnom stanju. Još jedna trudnica je takođe pozitivna. Škole su zatvorene u Piacenzi i Cremoni.

Starac od 78 godina u Padovi i žena nastanjena u Lombardiji - one su prve dvije italijanske žrtve koronavirusa. Infekcije u Lombardiji je porastu sa 28 zaraženih, uključujući najnoviju žrtvu, piše La Stampa.

27 zaraženih  bilo je pozitivno na dva ispitivanja koja su jučerašnji stručnjaci izvršili kod 149 osoba koji su direktno došli u kontakt s 38-godišnjakom iz Codogna, koji je i dalje na intenzivnoj njezi u bolnici u svom gradu, ali u stabilnim uvjetima, preciziraju iz regije Lombardija.

Tokom noći jedan od zaraženih Codogno prevezen je u bolnicu Sant'Anna u Komo. Muškarac se trenutno nalazi na odjelu zarazne bolesti u bolnici, ali kako objašnjavaju iz bolnice, "nema vrućicu, međutim, mora biti na dijalizi.

Situacija u Venetu

U Venetu su, međutim, trenutno tri slučaja zaraze, među kojima je i prva talijanska žrtva, 78-godišnji Adriano Trevisan, koji je umro sinoć. Ukupno je, dakle, zaraženo 31 osoba između Lombardije i Veneta, uključujući 28 u Lombardiji. Dvoje je umrlo, jedno u Venetu i jedno u Lombardiji.

Situacija na području Cremone

Posljednji zaraženi pacijent, primljen u  bolnicu u Cremoni na nekoliko dana, mogao bi biti stanovnik Sesto ed Uniti-a, općine sa oko 2300 stanovnika. Jutros je, naime, na opštinskom Facebook profilu gradonačelnik napisao: «Gradonačelnik upozorava da je 22. februara 2020. u 00:40 primio telefonsku izjavu od generalnog direktora ATS Valpadana iz Cremone da je slučaj koronavirusa otkriven na teritoriju opštine Sesto ed Uniti. Dok se očekuju daljnje mjere koje će poduzeti regija Lombardija - vijećnik za zdravlje poziva cijelo građanstvo na oprez te ograničinje na mjestima susreta i javnih okupljanja (npr. Kafići, sportski objekti, vjerska mjesta, ... ). Oni koji imaju simptome gripe ili respiratorne probleme, ne treba idu u hitnu pomoć, već da pozivaju broj Hitne telefonom.»

Općinska uprava Cremona u dogovoru sa prefekturom, naredila je, već danas, zatvaranje škola svih nivoa. "U bliskom smo kontaktu sa zdravstvenim vlastima i činimo sve kako bismo zaštitili zdravlje građana", obavješteno je iz općine Lombard. U  bolnici u Cremoni tokom noći je održan sastanak o hitnim situacijama.

Dva voza su sinoć, jedan na centralnom kolodvoru u Milanu i drugi u Lecceu, zaustavljeni  više od sat vremena zbog sumnje u slučajeve koronavirusa među putinicima. Ali na kraju su odblokirani  jer se pokazalo da su to bila dva lažna alarma u vezi sa slučajevima korona virusa među putnicima.Novinari u karantinu, obustavljeni sportski događaji, a škole i prodavnice zatvoreni

I dok RAI i Mediaset traže novinare koji su otišli u područje Lodija, ministar Speranza i guverner Fontana potpisali su naredbu za deset općina koje imaju oko 50.000 stanovnika između Codogna, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo i San Fiorano. Javni događaji se zabranjuju kao i komercijalne aktivnosti, škole su zatvorene i javni prevoz se ne može koristiti. Vijećnik  Giulio Gallera, pozvao je jučer ujutro „sve građane Castiglione d'Adda i Codogno da ostanu kod kuće“. Situacija se samo pogoršala.

Slijedeći uredbu regije Lombardija koja ukazuje na "zabranu javnog prijevoza", vlakovi se neće zaustaviti na stanicama Codogno, Maleo i Casalpusterlengo .  Konkretno, vlakovi pruge Milan-Piacenza ne zaustavljaju se kod Codogno i Casalpusterlengo; Vlakovi Mantua-Cremona-Milan neće se zaustavljati u Codognou. Usluga je potpuno obustavljena na linijama Pavia-Codogno i Cremona-Codogno. Nakon odredbe, prodaja karata bit će obustavljena i na stanicama Codogno i Casalpusterlengo. Mjera će biti na snazi ​​do daljnjeg, piše La Stampa.

TAMOIL ne snabdijeva benzinske pumpe u Codogno, gradonačelnik uzvikuje: "Mi nismo Černobil"

"Ovo nije Černobil", kaže gradonačelnik Codognoa Francesco Passerini, nakon ultra restriktivnih mjera za 10 općina na području Lodija. Kaže da je miran, ali da je malo "iznenađen" odlukom nekih stranih kompanija zatvaraju svoje podružnice ne samo u Codognu, nego i u Lodiju, gdje se uredba ne primjenjuje. «Znam da je Tamoil odlučio ne dostavljati gorivo.  Postoji isti rizik od zaraze kao i bilo  u kojem drugom gradu u Italiji, ne razumijem razlog ».

Ista odluka donesena je, kako je objasnio gradonačelnik koji se jučer probudio sa 6 slučajeva koronavirusa u općini da bi na kraju dana imao 14 zaraženih u njegovom mjestu. Unatoč vijestima o izolaciji njegove općine koje za gradonačelnika Passerinija zvuče "bizarno", gradonačelnik govori o gradu koji prolazi kroz "nadrealnu situaciju: čini se kao da je nastavak odmora u avgustu, grad jepotpuno  pust i napušten" .

Atrakcija