Češka zatvara granice i zabranjuje putovanja

Autor  Mar 13, 2020

Češka vlada odlučila je da zbog pandemije koronavirusa od noći izmedju nedjelje i ponedeljka, 16. marta, potpuno zatvori granice, zabrani ulazak strancima u zemlju i putovanje Česima u inostranstvo.

Uz to je proširila obavezu karantina ne samo na povratnike iz Italije, već iz svih 15 zemalja i oblasti počevši od Kine i Italije koje su proglašene za rizične, javlja Beta.

Od zabrane ulaska u Češku izuzeti su stranci s privremenim boravkom dužim od 90 dana i trajnim boravkom, kazao je poslije vanredne sjednice vlade premijer Andrej Babiš.

Već ranije je Vlada, na osnovu proglašenja "kriznog stanja" u čitavoj zemlji - što je samo stepen blaže od "vanredog stanja", od 14. marta obustavila međunarodni željeznički i autobuski saobraćaj za sve koji prevoze više od devet ljudi istovremeno. Uz to je ograničila letove i kao jedini aerodrom za međunarodni civilni vazdušni saobraćaj odredila Aerodrom "Waclav Havel" u Pragu.

Na granicama s Njemačkom i Austrijom češka policija i vojska nakon nasumičnih kontrola i mjerenja temperature putnicima, uvodi sada i redovne kontrole na graničnim prelazima, pošto su restrikcija i karantina izuzeti građani koji rade u drugoj zemlji, a granicu prelaze u malograničnom režimu.

Od ranije su bile zatvorene škole, pozorišta, bioskopi, biblioteke i druge kulturne institucije, i zabranjene javne i privatne manifestacije s više od 30 ljudi, a sada su zabranjene i sve sportske aktivnosti - ; i unutra i napolju, s više od 30 ljudi.

Radnje ostaju otvorene, osim pijaca uključujući i velike koje obično drže Vijetnamci, a funkcioniše i javni prevoz u cijeloj zemlji.

"Ako bismo došli do toga da proglasimo neki veći karantin, onda bismo ga proglasili za cijelu zemlju. Besmislica je da stavimo u karantin Prag, to nije na dnevnom redu", demantovao je danas premijer Babiš glasine da se sprema karantin za žitelje glavnog grada jer je u Pragu najviše zaraženih virusom COVID-19 od ukupno 117 potvrđenih slučajeva u Češkoj.

Premijer Babiš je još jednom apelovao na Čehe da prestanu da stvaraju zalihe namirnica, jer Vlada ni u kojem slučaju nema namjeru da zatvara radnje, a robe je dovoljno.

Atrakcija