Procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Autor  Maj 18, 2020

Kakve su procedure za prelazak hrvatske granice? Unatoč preporukama Stožera civilne zaštite, postoji još nejasnoća, a preporuke se mogu različito tumačiti. U emisiji Zajedno za zdravlje (HRT4) gostovao je voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

- Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. Prvenstveno to su poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu, ističe.

Turisti na graničnim prijelazima ne ispunjavaju nikakve formulare već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputama vezano uz socijalnu distancu, pranje ruku itd.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

- Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema.

Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana bilo oko 17 tisuća ulazaka u Hrvatsku.

- Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, poglavito u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista, kaže.

Dodaje da "nema privilegiranih" iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego primjerice u Njemačkoj.

- Sve tretiramo jednako.

Voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a kaže i da imaju dovoljno službenika.

- Promet putnika nije u onom opsegu u kojem je bio prije koronavirusa, dodaje.

Suradnja s pograničnom policijom primjerice Slovenije ili BiH je, kaže, dobra.

- Svakodnevno razgovaramo s kolegama, eventualno ako su oni ili mi uveli neke promjene oko prelaska granice. Suradnja je na dobroj razini.

Teško je predvidjeti što će biti u sedmom ili osmom mjesecu, ali spremni su odraditi posao, poručuje. Što se tiče katamaranskih linija s Italijom, tu bi moglo biti dosta posla.

- Prema Italiji se ne primjenjuju nikakve posebne mjere u odnosu na druge članice EU-a.

Atrakcija