Mutacija na sjeveru Kine: Pacijenti s koronavirusom u novom kineskom klasteru pokazuju simptome drugačije od Wuhana Istaknuto

Autor  Maj 20, 2020

Pacijenti s koronavirusom na sjeveroistoku Kine trebju  duži  oporavak od virusa i  pokazuju drugačije simptome nego pacijenti koji  u Wuhanu početkom godine, izjavio je u utorak jedan od najboljih kineskih liječnika na državnoj TV.

Doktor Qiu Haibo, koji brine o pacijentima na sjeveroistoku, rekao je da na sada virus ima dvotjedni inkubacijski period što otežava širenje virusa i može pokazati da se virus mijenja, izvijestio je Bloomberg.

Pacijenti na sjeveroistoku  uglavnom imaju oštećenja pluća, a ne na srcu, bubrezima i želucu kao u Wuhanu.
Najmanje 46 slučajeva pojavilo se u tri grada sjeverno od granice sa Sjevernom Korejom - Jilin City, Shulan i Shengyang - i ponovo su u karanteni. Od zaraženih, 26 ih je hospitalizirano, prenosi Bloomberg.
Prošlog mjeseca, istraživanje sa Univerziteta Zhejiang u Hangzhouu u Kini otkrilo je da je virus mutirao u najmanje 30 različitih genetskih mutacija.

"Razvoj lijekova i cjepiva mora uzeti u obzir utjecaj ovih akumulirajućih mutacija, kako bi se izbjegle potencijalne zamke", navodi se u studiji.

Razlike bi, međutim, mogle biti jer su se liječili samo najsiromašniji pacijenti kada je virus prvi put preplavio Wuhan, a doktori sada mogu više pažnje posvetiti načinu na koji se simptomi manifestuju.

"Duži period tokom kojeg zaraženi pacijenti ne pokazuju simptome stvorio je nakupine porodičnih infekcija," dodao je Qui, prenosi Bloomberg.

Atrakcija