Uređajem protiv korone: Singapur planira svim građanima omogućiti uređaj za praćenje zaraze Istaknuto

Autor  Jun 05, 2020

Singapur uskoro planira predstaviti nosivi uređaj koji će identificirati ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima koronavirusom, a ako se pokaže uspješnim dobit će ga svih 5,7 milijuna stanovnika, rekla je danas vlada.

Grad-država je već razvio prvu aplikaciju za pametne telefone te vrste kako bi identificirao i upozorio ljude koji su bili u kontaktu s nositeljima koronavirusa, no bluetooth tehnologija imala je probleme i aplikacija nije toliko korištena.

- Razvijamo i uskoro ćemo predstaviti nosivi uređaj koji neće ovisiti o posjedovanju pametnog telefona, rekao je ministar vanjskih poslova Vivian Balakrishnan u parlamentu, prenosi Hina.

- Ako uređaj radi, možda ćemo ga distribuirati svima u Singapuru. To će biti sveobuhvatnije i pobrinut će se da smo svi zaštićeni, dodao je.

Uređaj koji se razvija može se nositi na vezici ili se držati u torbici, dok će raditi na baterije, rekao je Balakrishnan prošli mjesec u intervjuu za Sky News Australia.

Vlada nije precizirala hoće li nošenje uređaja biti obavezno.

Singapursko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u petak još 261 slučaj covida-19, što je najmanji porast u gotovo dva mjeseca, tako da ih je sada ukupno 37.183.

Atrakcija