Mrežna plaftorma "Re-open EU": Novi alat za pomoć turizmu Istaknuto

Autor  Jun 16, 2020

Europska komisija je u ponedjeljak predstavila novi alat za pomoć turizmu - novu mrežnu platformu "Re-open EU" (https://reopen.europa.eu/hr) na kojoj se mogu naći informacije na 24 službena jezika EU-a u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama u državama članicama.

- Nakon višetjednog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici Re-open EU putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove diljem Europe jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi, izjavio je  Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, prenosi Hina.

Na stranici se mogu naći praktične informacije  država članica o ograničenjima putovanja, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama, primjerice o ograničavanju socijalnih kontakata ili nošenju maski, jesu li crkve i muzeji otvoreni, jesu li dopuštena okupljanja i koliko se ljudi može okupiti na jednom mjestu te druge korisne informacije o turističkoj ponudi u EU.

Stranica je pokrenuta kako bi Europljani mogli donijeti odgovorne i promišljene odluke o rizicima povezanima s koronavirusom dok planiraju odmore i putovanja tijekom i nakon ovog ljeta.

Nova platforma, koja je prilagođena i upotrebi na mobilnim telefonima kao internetska aplikacija, služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije od Komisije i država članica. S pomoću interaktivne karte moći će se pretraživati informacije, novosti i savjeti za svaku od država članica EU-a.

Na platformi će biti i informacije o programima pokroviteljskih vaučera koje potrošači mogu unaprijed kupiti za boravak ili obrok u omiljenim hotelima i restoranima. Na taj način mogu pridonijeti njihovu oporavku i pomoći europskoj ugostiteljskoj industriji nakon ukidanja ograničenja i ponovnog otvaranja granica.

Zahvaljujući pokroviteljskim vaučerima poduzeća mogu prebroditi probleme s likvidnošću, a usluge pružaju kasnije. Iznos koji korisnik plati odlazi izravno pružatelju usluga. Novom namjenskom internetskom stranicom Komisija želi pomoći uključenim poduzećima i zainteresiranim korisnicima da se lakše povežu, posebice pri putovanju u inozemstvo.

Komisija će na platformi Re-open EU davati i relevantne informacije o turističkoj ponudi u državama članicama, među ostalim o inicijativama EU-a kao što su europske prijestolnice pametnog turizma, europske destinacije izvrsnosti (EDEN) i europske prijestolnice kulture.

Atrakcija