Karantena zbog velikog broja novozaraženih u zgradi u Berlinu

Autor  Jun 17, 2020

Više stotina stanara zgrade u Berlinu stavljeno je u karantenu nakon što je utvrđeno da su najmanje 54 stanara pozitivna na koronavirus, priopćile su berlinske vlasti u utorak.

- Do sada su otkrivena 54 slučaja zaraze, ali i dalje testiramo. Ovo je u svakom slučaju nova dimenzija kad je riječ o širenju zaraze, rekao je u razgovoru za javni servis RBB Falko Liecke, gradski vijećnik zadužen za zdravstvena pitanja.
 
Rekao je kako je procjena obujma izbijanja zaraze teška jer nije moguće utvrditi koliko osoba u spomenutoj zgradi zapravo živi, prenosi Hina.

- Mislim da stanari koje smo zatekli ne govore potpunu istinu o tome koliko osoba ovdje zaista živi, rekao je Liecke.

Naglasio je da je sada "veliki izazov" ljude informirati i uvjeriti da se pridržavaju karantene te da će, ako bude potrebno, "u tome pomoći i policija".

Prema informacijama medija, u kući pretežno žive Romi iz Rumunjske, a sumnja se da su osobe iz zgrade posljednjih dana bile u intenzivnom kontaktu i s osobama iz drugih gradskih četvrti  sa sličnim stambenim projektima za Sinte i Rome. I u tim zgradama intenzivno se provode testovi na koronavirus.

Prema informacijama berlinske senatorice za zdravstvo Dilek Kalayci, riječ je o osobama "različite etničke pripadnosti".

Karantena za 369 domaćinstava

Liecke je istodobno priopćio kako na području čitave gradske četvrti Neukölln u karantenu stavljeno 369 domaćinstava na sedam različitih lokacija. On nije rekao u kojoj mjeri su te lokacije povezane sa zgradom u kojoj je prvo otkriveno izbijanje zaraze.

Predsjednik gradskog vijeća Neuköllna Martin Hikel rekao je da brzo širenje zaraze pospješuju skučeni stambeni uvjeti u spomenutim zgradama gdje u jednom stanu nerijetko živi i do deset osoba.

- Nakon što se koronavirus isprva širio mondeni zimovalištima sada se proširio na stambene silose, rekao je Hikel i dodao kako zaraza "sada pogađa najslabije slojeve društva".

Prije nekoliko dana je i u Goettingenu u zgradi s visokim postotkom stanovnika romske pripadnosti došlo do naglog izbijanja zaraze koronavirusom.

Atrakcija