Oslabio virus u Italiji: Italijanski virolog smatra da bi virus mogao toliko oslabiti da bi vakcina mogla biti i nepotrebna Istaknuto

Autor  Jun 26, 2020

Italijanski virolog iz Udina Matteo Bassetti tvrdi da je koronavirus oslabio i da više nema taj intenzitet.

U najoptimističnijem scenariju navodi da bi čak mogao toliko oslabiti da bi i vakcina kada se proizvede mogla biti nepotrebna.

Svoje teze bazira na iskustvu Italije navodeći da pacijenti u toj zemlji sada mnogo bolje podnose virus nego je to bilo u martu ili aprilu, prenosi Klix.ba

A Italija je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u Evropi sa skoro 240.000 zaraženih i gotovo 35.000 smrtnih slučajeva.

Bassetti smatra da je slabljenje virusa povezano sa genetskom mutacijom što ga čini manje smrtonosnim, a današnje ključne mjere koje tome doprinose je socijalna distanca i nošenje maski.

Sve je više medicinskih stručnjaka koji smatraju i bliže su indicijama da je virus oslabio. Takvo stajalište zastupaju i brojni stručnjaci u Hrvatskoj.

"Znamo puno više o virusu, a prema brojnim pokazateljima, iako su liječnici tu oprezni, imamo sve indicije da je postojeća varijanta virusa slabija. Takva je situacija na svim kontinentima, i mi ćemo uskoro ići na jednu publikaciju", kazao je Dragan Primorac predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu.

Atrakcija