Kon: Maske do proljeća Istaknuto

Autor  Jul 04, 2020

U Beogradu je 85 posto pozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak, izjavio je za Nova.rs epidemiolog Predrag Kon i naglasio da nošenje maski nije pitanje "hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proljeća sljedeće godine", prenosi Fonet.

"Virus nam je jasno rekao: nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko ljeta i preko zime, u bilo koje godišnje doba", rekao je Kon u intervjuu za Nova.rs.

Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja bit će rast i bit će tako sve do dolaska vakcine, uvjeren je Kon.

A, ako ne dođe do vakcine, ukazao je on, morat ćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo.

Moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mjera sprečavamo virus što je moguće više, ocijenio je Kon, tvrdeći da nikada nije bila ovakva aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu.

Na pitanje šta poslije dvije sedmice na koliko su uvedene mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom, Kon odgovara da poslije dvije sedmice ostaju maske "i ostat će do daljeg", prenosi fonet.

"Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćne klubove sa maskama. Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne može da se napravi utakmica tako da dođe 5.000 sa razmakom, pa onda neće biti utakmice", predvidio je on.

"Ja branim stanovništvo Srbije od virusa. Da li sam u toj situaciji sa vlašću, ili ne, ja jednostavno imam jasne pokazatelje da sam vrlo često u sukobu", poručio je Kon.

"Taj sukob nije ne znam kakav, to je verbalna razmjena mišljenja. Kada prelazi u bijes ili nešto neprihvatljivo, ja kažem – dobro, ja razumijem. Taj sav bijes koji postoji treba preusmjeriti prema virusu i stavljati maske. Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gdje", zaključio je on.


Atrakcija