Kolektivni zamor od Covida: Kad ništa više nije isto kao što je bilo Istaknuto

Autor  Sep 20, 2020

“Da li ste umorni? Teskobni zbog epidemije, rastrgnuti između zdravstvenih i ekonomskih imperativa, Francuzi su ušli u septembar sa osećanjem umora koje je skoro opšte”, najavljuje na naslovnoj strani pariski dnevnik Libération.

U tematskom bloku posvećenom umoru čitamo : “Ograničenje kretanja, onda ukidanje ograničenja, pa maske, testovi, promene u načinu rada, nagomilavanje poslova kod kuće, teskoban pogled u budućnost… Na društveno-psihološkom planu COVID je doveo do opšteraširenog mentalnog i fizičkog umora”.

U Francuskoj je za sedam odsto uvećana potrošnja lekova za spavanje i umirenje – kaže izveštaj Agencije za lekove i zdravstvenog osiguranja.

“Mnogi moji pacijenti žale se da nisu mogli da napune baterije. Kao jednu od teškoća često navode brisanje granice između posla i privatnog života zbog uvođenja rada na distanci, putem interneta”, rekla je za Libération kopredsednica francuske Federacije psihologa.

Reporter lista citira Clair (47) koja je provela uobičejane četiri nedelje na godišnjem odmoru sa svojom decom i mužem : “Sanjala sam o tome da se odmaram čitajući knjigu ali nisam čitala ni dva minuta iako me niko nije ometao. Jednostavno mentalno nisam mogla da se opustim. Sa odmora sam se vratila iscrpljenija nego ikada”. Clair kaže da mentalno više ne funkcioniše i da misli da je to počelo sa radom od kuće putem interneta. “Ređala bih sastanke sa saradnicima i onda odmah, bez pauze, prelazila u kuhinju. U početku mi se to činilo izvanredno ali u stvari na mentalnom planu nemam nijedan trenutak predaha i više nisam u stanju da bilo šta uradim”, kaže ona, prenosi AJB.

Libération donosi i kratak uvodnik pod naslovom “Posledice”. Autor kao da ga je jedva napisao – valjda od umora. Tu i tamo je citirao delove tekstova koje smo već pročitali u tematskom bloku i dodao citat iz pesme Rite Micuko: “Umorna sam od umora. Umorna sam i dosta mi je da budem ovako crknuta”.

Ovo bi mogao da bude dokaz da su i novinari umorni - možda od pisanja o COVID-u.


Analiza pljuvačke

Kako stvari stoje, možda će morati ponovo svakodnevno da izveštavaju sa vladinih medicinskih konferencija za štampu. To nagoveštavaju podaci o protekloj nedelji u Francuskoj. “Zdravstvena kriza: da li još možemo da izbegnemo urušavanje? […] Za nedelju dana u Francuskoj je broj primljenih u bolnicu skočio za 45 odsto, a broj primljenih u odelenje intenzivne nege za 48 odsto”, najavljuje na prvoj strani Aujourd’hui.

Ovaj pariski dnevnik donosi fotografije i tekstove koji govore o ogromnim redovima pred laboratorijama u Parizu gde građani čekaju da bi bili testirani, o umoru zaposlenih u laboratorijama, o nezadovoljstvu građana koji na rezultate čekaju po nedelju i više dana, o tome da će situaciju možda popraviti uvođenje testova analize pljuvačke.

Dnevnik Ouest-France izveštava o svedočenju pred Senatom profesora Didier Raoulta, poznatog infektologa i mikrobiologa, na čelu bolničko-univerzitetskog instituta u Marseju koji zagovara upotrebu hlorokina u ranoj fazi zaraze COVID-om.

“Trenutno se događa nešto što do sada nisam video sa starim korona-virusima: reč je o (velikoj) brzini mutacija. Ne znam kakav će virus da postane”, rekao je profesor Raoult inače u “ratu” sa zdravstvenim vlastima u Francuskoj koje je optužio za “katastrofalno” vođenje epidemije i interesne veze sa farmaceutskom industrijom.

Osim toga što zagovara masovno testiranje i najranije moguće prepisivanje hlorokina, starog leka protiv malarije koji nikome ne donosi dobit, profesor Raoult nije pobornik vakcinacije, mada - kako je ljutito insistirao - nije ni protivnik vakcina.

Atrakcija