×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Smrtonosna ameba iz slavine u Texasu, od zaraze umro šestogodišnji dječak, uzrokuje tešku infekciju i upalu mozga Istaknuto

Autor 

Većina zaraženih umre unutar tjedan dana

Stanovnici grada Lake Jackson u Teksasu dobili su upozorenje o prestanku konzumacije vode iz slavine nakon što je u gradskom javnom vodovodu pronađen smrtonosni mikrob, piše BBC.

Testovima je utvrđena prisutnost mikroorganizma Naegleria fowleri, odnosno, 'amebe koja jede mozak', a uzrokuje tešku upalu i infekciju mozga te je ishod najčešće smrt.

Infekcije tom amebom rijetke su u SAD-u stoga su između 2009. i 2018. godine zabilježena 34 slučaja, objavile su Vijesti.hr

 Službenici u Lake Jacksonu izjavili su da je u tijeku dezinfekcija vode, ali da nije poznato koliko će to dugo trajati.

Osam zajednica u Teksasu dobilo je upute u petak navečer da ne koriste vodu iz slavine osim za puštanje vode na zahodu. Upozorenje je ostalo na snazi jedino u gradu Lake Jackson koji ima više od 27 tisuća stanovnika. Gradske vlasti poslije su izjavile da stanovnici mogu koristiti vodu, ali prije konzumacije moraju je prokuhati.

Grad je upozorio i na činjenicu da su najranjivija skupina stariji, djeca i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Istraga je, kazao je gradski dužnosnik Modesto Mundo, pokrenuta nakon što se šestogodišnji dječak zarazio smrtonosnom amebom te umro početkom mjeseca.

Atrakcija