Izborni rat za vakcinu: Bijela kuća blokirala smjernice za masovnu upotrebu vakcine Istaknuto

Autor 

Bijela kuća je blokirala nove smjernice Uprave za hranu i lijekove, o stavljanju u promet potencijalnih vakcina protiv kovid-19, koje bi gotovo sigurno spriječile njihovu upotrebu prije održavanja predsjedničkih izbora.

Prema novim smjernicama američke Uprave za hranu i lijekove, klinička ispitivanja kompanija koje rade na razvoju vakcina protiv kovid-19 trebalo bi traju najmanje dva mjeseca, kako bi se utvrdila njihova bezbjednost prije traženja odobrenja za hitnu upotrebu, prenosi Tanjug.

Viši zvaničnik je potvrdio ovaj potez, o kojem je prvo izvjestio Njujork tajms, i rekao da Bijela kuća vjeruje da ne postoji "klinički ili medicinski razlog" za taj dodatni zahtjev, prenosi AP.

Ovo je posljednji u nizu primjera podrivanja napora zdravstvenih eksperata u borbi protiv pandemije, zbog koje je do sada život izgubilo više od 210.000 Amerikanaca.

Uprava za hranu i lijekove već sedmicama pokušava da osnaži povjerenje javnosti u reviziju smjernica za potencijalne vakcine.

Agencija ističe da će naučnici, a ne političari, odrediti da li su vakcine bezbjedne i efikasne za masovnu upotrebu.

Međutim, predsjednik Donald Tramp je više puta insistirao na tome da bi vakcine trebalo da budu odobrene prije održavanja izbora, iako su najviši vladini naučnici koji rade na naporima administracije u vezi sa vakcinom izjavili da je mala vjerovatnoća da se tako nešto desi.

Iz Uprave za hranu i lijekove napominju da bi hitno odobrenje za upotrebu vakcine moglo da bude izdato prije kraja godine.

Smjernice koje je Bijela kuća blokirala predstavljaju vrstu neobavezujućih dokumenata koje Uprava za hranu i lijekove rutinski koristi kako bi kompanije savjetovala o istraživanjima i regulatornim standardima za medicinske proizvode.

Atrakcija