On line nastava i karantin u Češkoj, zemlje Evrope uvode nove mjere Istaknuto

Autor  Okt 13, 2020

U Češkoj se na tri sedmice zatvaraju škole, restorani, kafići, barovi...

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, češke vlasti su donijele odluku o uvođenju djelomičnog karantina, kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, prenose agencije.

Nakon što je broj novozaraženih premašio 8.000, češke vlasti su donijele odluku o zatvorenju škola, kafića, barova i restorana na tri sedmice.

Među mjerama koje će na snagu stupiti u srijedu jeste i zabrana konzumacije alkohola na javnim površinama. Pored toga, pored zatvorenih prostora obavezno je nošenje maski i na stajalištima.

U gastronomskom sektoru, dostava će raditi do 20 sati, a aktivnosti bez obzira da li je riječ o otvorenom ili zatvorenom prostoru ograničene su na šest osoba.

Premijer Češke Andrej Babis izjavio je kako su primorani donijeti dodatne mjere kako bi se spriječio novi val zaraze, vidljiv u Izraelu, i ranije u Italiji.

Ministar zdravstva Roman Prymula je kazao kako zbog porasta broja novozaraženih, sve je manje slobodnih mjesta u bolnicama, a smatraju kako bi se mjerama brzina širenja zaraze u naredne dvije do tri sedmice mogla staviti pod kontrolu.

U Češkoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 4.311 novozaraženih, odnosno ukupno 121.421, dok je broj umrlih od COVID-19 povećan na 1.051.

Države  širom Europe i svijeta i dalje prijavljuju jako visoke ili rekordne brojeve oboljelih od koronavirusa

Jedna od takvih zemalja danas je i Rusija, koja je objavila rekordne brojke, a među njima je i Nizozemska koja danas uvodi nove mjere, ali i Češka u kojoj se prekida nastava uživo i počinje online nastava, prenosi Index.hr

Sastanci se danas odvijaju i u Francuskoj, na njima će se raspravljati o novim mjerama, a novi lockdown nije isključio ni britanski premijer.


Nizozemska najavljuje nove mjere

Vlada Nizozemske će danas najaviti nove mjere protiv širenja koronavirusa, uključujući i moguće zatvaranje kafića i restorana, dok se zemlja bori sa suzbijanjem virusa u jednom od najvećih europskih žarišta.

Broj slučajeva u zemlji od 17 milijuna stanovnika narastao je proteklih tjedana i sada je viši od 187.000 zaraženih. U ponedjeljak je broj novozaraženih u 24 sata iznosio gotovo 7000. Trenutno Nizozemska ima 364 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je treća najviša stopa u Europi.

Premijer Rutte i ministar zdravstva Hugo de Jonge, koji su upozorili da će uvesti restriktivne mjere ako se stanje ne poboljša, trebali bi navečer održati televizijsku konferenciju za novinare.

Među najozbiljnije mjere koje bi se trebale najaviti u utorak navečer spadaju i zatvaranje kafića i restorana te večernja zabrana prodaje alkoholnih pića, izvijestila je nacionalna televizija, citirajući vladu. Timski sportovi za osobe iznad 18 godina bit će obustavljeni, korištenje javnog prijevoza bit će ograničeno samo na važna putovanja, a kućna okupljanja do troje ljudi po kućanstvu, izvijestio je NOS. Mjere će najprije biti nametnute na period od dva tjedna, rekao je NOS.

Škole u Češkoj prelaze na online nastavu

BBC javlja kako će škole u Češkoj prijeći na online nastavu, a restorani i kafići će također biti zatvoreni.

Odlučili su se na to nakon što su u jednom danu imali 4310 slučajeva, a broj hospitaliziranih osoba se udvostručio od početka listopada.
Sastanak u Francuskoj

Francuska vlada danas se sastaje vezano za mjere protiv širenja koronavirusa. Razmišlja se o uvođenju policijskog sata za Pariz, u kojemu raste broj slučajeva.

Pariške bolnice u međuvremenu upozoravaju kako bi 90 posto kreveta na intenzivnoj njezi mogli biti puno do 24. listopada ako se broj hospitalizacija zbog korone ovako nastavi razvijati.


Rusija ima rekordan broj slučajeva

Broj novooboljelih se danas u Rusiji popeo za 13.868 slučajeva, što je novi dnevni rekord od početka izbijanja zaraze koronavirusa početkom ove godine. Sada je ukupan broj zaraženih u Rusiji 1.326.178. Prethodno su u nedjelju zabilježene 13.634 novozaražene osobe.

Ruski Centar za koronavirus također je prijavio rekordni dnevni porast od 244 smrti od virusa, zbog čega se ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije popeo na 22.966.

Atrakcija