U Njemačkoj i SAD-u novi dnevni rekordi, Bjelorusija zatvorila granice s Latvijom, Litvom, Poljskom i Ukrajinom

Autor  Okt 30, 2020

Iz minute u minutu - 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od COVID-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugroženijim članicama Europske unije

11:45 Slovenija danas uz velik broj novooboljelih bilježi i rekord u broju preminulih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1798 novozaraženih, a od COVID-19 umrle su rekordne 23 osobe. Iz vlade su već najavili nove mjere, a one dosadašnje već su produljene za tjedan dana.

Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života tako ostaju na snazi i idući tjedan jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije COVID-19 još nije dosegnuo vrhunac, odlučeno je na noćašnjoj kriznoj sjednici. "Projekcije nažalost govore da će broj oboljelih još rasti, zato se mjere produljuju za još tjedan dana", poručio je premijer Janša preko Twittera nakon sastanka vlade s epidemiolozima.

9:22 Njemačka je u protekla 24 sata zabilježila 18.681 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak Institut Robert Koch, a to je najviši dnevni porast od početka pandemije.

U zemlji je ukupno dosad 499.694 zaraženih. Prema podacima instituta registrirano je 10.349 smrtnih ishoda, 77 više nego dan prije.

Petak je treći dan da je zemlja premašila dnevni rekord. Prijašnji rekord od četvrtka bio je 16.774 zaraženih.

8:55 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila u četvrtak 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od COVID-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugroženijim članicama Europske unije. "Komisija će mobilizirati 220 milijuna eura za prekogranični transfer oboljelih", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon virtualnog samita čelnika EU-a na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji.

8:50 Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Na temelju sadašnjih projekcija vodećih proizvođača cjepiva Moderne i Pfizera, Amerikanci će "vjerojatno tijekom prosinca saznati hoćemo li ili ne imati sigurno i efikasno cjepivo", rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Fauci. "Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko tjedana", dodao je.

8:45 Bjelorusija je u četvrtak zatvorila svoje granice s Latvijom, Litvom, Poljskom i Ukrajinom, navodeći kao razlog "epidemiološku situaciju", premda su bjeloruski čelnici mjesecima umanjivali prijetnju pandemije koronavirusa.

U zemlji je prema službenim podacima zaraženo 96.529 osoba, a 973 su umrle.

Od petka će putovanja biti ograničena, a granice će ostati otvorene samo za diplomate i za kamionski promet, objavila je državna agencija za granice.

8:40 Francuska vlada u četvrtak je objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja COVID-19, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obvezan rad od kuće. Francuski premijer Jean Castex u četvrtak je objavio precizan popis mjera drugog lockdowna za suzbijanje COVID-19 koji počinje u petak i trajat će do 1. prosinca. Građani će morati ostati u svojim domovima i izlaziti samo uz valjano opravdanje poput nabave hrane, prijevoza djeteta u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz doma, odlaska liječniku, pružanja žurne pomoći članu obitelji i jednosatne tjelovježbe na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma.

7:40 Sjedinjene Države u četvrtak su srušile novi jednodnevni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, sa zabilježenih više od 91 tisuću novih slučajeva i novim rekordima hospitaliziranih u mnogim saveznim državama, pokazuju podaci novinske agencije Reuters.

Novi rekordni skok broja novooboljelih u 24 sata zabilježen je niti tjedan dana prije predsjedničkih izbora 3. studenoga. Ured zadužen za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući priopćio je kako čitava zemlja hita u pogrešnome smjeru te je upozorio na "neposustajuće" širenje koje zahtijeva agresivnu akciju kako bi se smanjio broj novih slučajeva.

Testiranje na koronavirus u Finskoj Mjere pokazale dobre rezultate: Finska ublažava pravila za restorane, kafići i noćni klubovi i dalje pod strogim mjerama

Maske: Novo normalno, novi problemi - 4 Prištići, akne, suha koža... Novo normalno i maske doveli do novih problema, pročitajte savjete dermatologa

Raste i broj umrlih i hospitaliziranih. Treći puta u listopadu, u četvrtak je od COVID-19 umrlo više od tisuću ljudi u jednome danu. U SAD-u je dosad od te bolesti umrlo više od 229 tisuća ljudi, najviše u svijetu. Broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 u listopadu je narastao za 50 posto, na 46 tisuća, najviše od sredine kolovoza.

Atrakcija / Dnevnik.-hr