"Tiha žarišta epidemije", novi termin u Covid rječniku plasiran iz Hrvatske - Jesu li škole, posebno srednje, tiha žarišta epidemije? Istaknuto

Autor  Dec 02, 2020

Nastavljeno je jučer započeto brzo antigensko testiranje oko 3000 učenika i zaposlenika u 15 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Prema prvim podacima, među 500-tinjak zasad testiranih otkriveno je sedam pozitivnih učenika i jedan nastavnik.

Testiranje u zagrebačkim školama trebalo bi dati jasniju sliku - jesu li škole, pogotovo srednje, tiha žarišta epidemije koju prenose mladi, bez vidljivih simptoma kovida, objavio je HRT.

- Otprilike smo imali tjedno 2-3 razreda u samoizolaciji i to vezano uz pozitivne roditelje, brata ili se netko zarazio u sportu. Dosad nismo imali dojavu epidemiološke službe da se netko zarazio u školi, rekao je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb.

A dosad provedena istraživanja, i domaća i međunarodna pokazuju da su srednjoškolci visoko na ljestvici stope zaraženosti po dobi.

- Srednjoškolska populacija je odmah ispod radne populacije. Ima nešto nižu stopu u odnosu na radnu populaciju od 25-65 godina, ali je ipak dvostruko veća stopa zaraze u srednjim školama nego u osnovnim, ističe prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja, HZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Razlozi za to su prijevoz i druženje izvan tzv. "balona" koje su za njih osmislili epidemiolozi. No dr. Pavić Šimetin i dalje ističe: ne treba zatvarati sve škole, lokalni je pristup bolji.

Podaci Ministarstva obrazovanja kažu da je u studenom bilo covid pozitivno 3% osnovnoškolaca i 6% srednjoškolaca. To pokazuje da je lagani pad u odnosu na mjesec ranije, čak i u županijama s najlošijom epidemiološkom slikom. Zaključavanje škola najskuplja je dugoročna mjera, ističe ministar, bez obzira na pritiske.

- Treba voditi računa da je kraj godine, da djeca trebaju dobiti ocjene u školama. Također treba voditi računa o maturantima koji trebaju ići na maturu za nastavak školovanja. O svemu tome treba voditi računa kod odluke o prebacivanju na online, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

A na nastavu na daljinu, po b i c modelu dosad su prešle ili se spremaju srednje škole u 8 županija, jedna više nego jučer.

Atrakcija