Nova korona u Britaniji Istaknuto

Autor 

Britanski ministar Met Henkok saopštio je u ponedeljak da je novi oblik virusa koji izaziva Kovid-19 identifikovana u južnoj Britaniji.

Prema njegovim riječima, to bi moglo da objasni zašto je nivo infekcija u tom dijelu zemlje porastao brže nego u drugim dijelovima.

Obraćajući se parlamentu, Henkok je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje ali ukupno u oko 60 različitih područja. Rekao je da su slični oblici otkriveni i u drugim zemljama i da je britanska vlada o tome obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju, prenosi Tanjug.

Ministar zdravlja brzo je naglasio da nema nikakvih naznaka da je nova varijanta virusa zaraznija ili da je otporna na vakcinu koju su razvili Fajzer i Bajontek i koja se sada distribuira u Britaniji.

Međutim, rekao je da je to dodatni razlog da ljudi ostanu oprezni i prate smijernice zaštite od Kovida-19 kako bi spriječili širenje virusa.

Henkok je vijest o novoj varijanti virusa saopštio dok je predstavljao nove restrkcije koje se uvode u Londonu i neposrednoj okolini, pošto je u glavnom gradu Britanije došlo do "eksponencijalnog rasta novih infekcija."

Rekao je da London prelazi na "treći nivo koji označava veoma visoku uzbunu".

Prema restrikcijama, građani će moći samo da se viđaju sa prijateljima i rođacima sa kojima ne žive u istom domaćinstvu ako se sastaju napolju, na javnim mjestima, i u grupama od šest ili manje ljudi.

Henkok je dodao da će restorani i druge uslužne djelatnosti moći da budu otvoreni samo za služenje hrane "za ponijeti" i isporuke, a građanima se savjetuje da izbjegavaju nepotrebna putovanja van dijela grada u kome žive.
Oglasila se SZO

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je upoznata s novim oblikom Kovida-19, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ali da nema dokaza da se ovaj soj ponaša drugačije od postojećih vrsta virusa.

"Svjesni smo ove genetske varijante, koja je prijavljena kod 1.000 osoba u Engleskoj", rekao je direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan na brifingu za novinare u Ženevi.

On je dodao da zvaničnici razmatraju njegov značaj, prenosi Rojters.

"Vidjeli smo mnoge varijante, ovaj se virus razvija i mijenja tokom vremena", naveo je Rajan, a prenosi Rojters.


Atrakcija