Maske ostaju još dugo Istaknuto

Autor  Dec 17, 2020

Zaštitne maske posljednjih su mjeseci neizostavan dio svakog izlaska iz kuće. Bile one medicinske ili platnene, bez maske nije moguće ući ni u javni prijevoz, ni u trgovinu, ni u banku.

Iako tijekom zimskih mjeseci maske mogu dobro doći, jer griju lice, jasno je da je svima već dosta stalnog razmišljanja o tome imaju li masku i kad ju treba zamijeniti.

Dolazak cjepiva unio je malo nade da bi se maske mogli riješiti u neko dogledno vrijeme, no nitko se nije usudio prognozirati kad bi se to moglo dogoditi. Nitko, osim glavnog američkog epidemiologa Anthonyja Faucija. On je tijekom videokonferencije u Center for Strategic and International Studies otkrio kako bismo na zaštitne maske mogli zaboraviti već sljedeće godine.

Mislim da se nećemo moći riješiti maski i zaboraviti na socijalnu distancu još neko virjeme, vjerojatno negdje do kasne jeseni ili rane zime sljedeće godine, rekao je Fauci.

No, upozorio je kako neće biti konkretnog datuma nakon kojeg maske više neće biti potrebne.

Nošenje maski nije poput uključivanja ili isključivanja svjetla. Neće se dogoditi preko noći. Ići ćemo postupno, a mislim da će za to biti ključno kad vidimo da se razina infekcije u zemlji dramatično spusti, rekao je Fauci te dodao kako će to biti znak da će se život polako moći početi vraćati u normalnost.

Iako se, zahvaljujući cjepivima, kraj pandemije polako nazire, Fauci ističe kako je još uvijek oprezan i zabrinut za budućnost. Naime, vidi neke iste situacije kakve su mučile svijet tijekom pandemije španjolske gripe, prije gotovo sto godina.

Gotovo je zabrinjavajuće što možemo pogledati podatke iz 1918. i napraviti paralelu sa situacijama koje i danas vidimo, poput ignoriranja problema u pojedinim gradovima i državama. Negodovanje oko nošenja maske, negodovanje oko zatvaranja, istaknuo je Fauci te dodao kako se nada da će čovječanstvo nakon ove pandemije ipak biti "pametnije".

Izvor: Best Life

Atrakcija