Zen i umjetnost rada od kuće: Japanci za prodaju mini ureda

Autor  Sep 24, 2021

Japanski dizajn poznat je po svom minimalizmu i po tome što stvari čine jednostavnima i nenatrpanim.

Stoga ne čudi što se vodeni graditelj kuća pokušava riješiti nedostatka prostora za rad od kuća u doba pandemije plasirajući na tržište maleni objekt kućnog ureda koji se može izgraditi u kućama u samo dva dana.

Takozvani Hanare Zen je zgrada široka 91 cm i duga 1,8 metara opremljena utičnicama za struju, radnim stolom i skoro pa ništa više.

KI Star Real Estate, popularni graditelj kuća, počeo je primati narudžbe za Hanare Zen 6. rujna, nadajući se da će pronaći tržište među onima koji su nosili radeće u skučenim kućama.

Hanare znači odvojen ili razdvojen na japanskom, dok je Zenzen napisan i kineskim znakom za zen budizam i abecedom.

"Već smo stvorili zgradu Hanare kao neku vrstu skladišnog prostora, a sa situacijom u pandemiji je došla ideja da se Hanare Zen razvije kao radni prostor", reklama je Chisa Uchiyama, glasnogovornica KI Star Real Estatea. “Korištenje 'Zena' u nazivu predstavlja minimalistički koncept i odnosi se samo na ono što je potrebno.

"Dizajniran je za ljude koji imaju poteškoće u pronalaženju udobnog prostora za rad u svom domu i ne žele ometati svoju porodicu", dodala je Uchiyama.

Hanare Zen košta 547.800 jena (oko 8.200 KM) i dostupan je u Tokiju i okolnim prefekturama.

Za neke od 70% stanovništva Tokija koji žive u stanovnicima, a ne bi mogli koristiti građevinu poput Hanare Zen, rad u automobilima postao je jedan od načina za pronalaženje mira i tišine za rad.

Potražnja za niz dodatnih uređaja koja podržava rad u vozilu, uključujući postolje za kompjutere koji se postavljaju na upravljače, sklopne stolove, mini ventilator, prijenosne baterije i zaslone za prozore koji blokiraju distrakcije, u velikom porastu.

U Kawasakiju, južno od Tokije, željeznička kompanija Tokyu u svom Muzeju vozova i autobusa, obnovila je stare vagone vozova i pretvorila ih u udaljene radne prostore koji se mogu iznajmiti za 200 jena (oko tri KM) po satu.

Kompanija je također neke svoje kioske za prodaju karata na stanicama prenamijenila u zajedničke poslovne prostore, koje su počele nuditi u najam još u julu. Pad broja putnika i prodaja putničkih karata znatno je smanjen zbog pandemije.

Čak i nakon što se pandemija stavi pod kontrolu, 90% velikih japanskih korporacija koje su implementirale rad na daljinu namjeravaju se nastaviti, navodi se u istraživanju novina Mainichi Shimbun ranije ove godine.

Iako Japan nije uveo potpune mjere zatvaranja, vlada je zatražila od ljudi koji mogu raditi što je više moguće od kuća u vanrednim situacijama, te da izbjegnu pretrpane gradske prevoze u gradovima, te tako smanje mogućnost infekcije na radnim mjestima.

Trenutno izvanredno stanje, četvrto od početka pandemije, proizvedeno je u Tokiju, Osakiju i 17 drugih prefektura do kraja mjeseca.

Osim skučenih stambenih prostora, nedostatak digitalne infrastrukture u mnogim tvrtkama i potreba da se uđe u kancelarije pečatiti dokumente i potvrda otežalo je rad na daljinu mnogim zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru.

Japan je 1. rujna pokrenuo novu digitalnu agenciju za rješavanje takvih pitanja i ubrzanje digitalizacije gospodarstva i administrativnih procesa lokalnim vlastima, središnjoj vladi i poduzećima.

Uzvor: The Guardian