Beč prijestolnica djetlića - Potvrđena reputacija Beča kao evropske prijestolnice djetlića Istaknuto

Autor  Sep 24, 2021

Organizacija za zaštitu ptica "BirdLife Austria" i odjel za zaštitu okoliša Grada Beča objavili su rezultate popisa djetlića i vrabaca u austrijskoj prijestolnici. U popisu je sudjelovalo 1.280 građana i zabilježeno je 8.500 ptica.

Tijekom prebrojavanja djetlića i vrabaca sačinjeno je 1.927 izvještaja. U gotovo 1.457 izvještaja glavnu ulogu igraju dječaci. Veliki djetlić je najčešća vrsta u poređenju sa kolegama najdublje prodire do samog centra grada. Nalazi se u svim bečkim parkovima i može se primijeniti u dvorištima oivičenim drvećem. Pored njega zastupljeni su i Zelena žuna, Crna žuna, Crvenoglavi djetlić i Planinski djetlić.

- U sklopu projekta otkriveno je devet od deset europskih vrsta djetinjstva u Beču, što potvrđuje reputaciju Beče kao tajne "prijestolnice djetlića" u Europi! - izjava je Eva Karner-Ranner u ime BirdLife Austria.

Haussperling ili Obični vrabac zastupljen je u 73 posto izvještaja o vrapcima. Njega slijedi Feldsperling ili Poljski vrabac. Ispostavilo se da tri četvrtine svih vrabaca boravi u grmlju, samo ih je vrlo malo pronađeno na drveću (deset posto) ili u penjačicama (pet posto). Pored toga vrapci se skrivaju iu pukotinama starih zgrada.

- Ovaj popis pokazuje koliko su i mala zelena skrovišta u urbanoj sredini značajna za opstanak ptica - smatra se voditeljem projekta Josefa Mikockog iz odjela za zaštitu okoliša Grada Beča, objavljeno je iz EUROCOMM -PR Beč.