Lego uklanja rodne stereotipe - uklonit će rodnu pristranost sa svojih igračaka Istaknuto

Autor  Okt 11, 2021

Lego je objavio da će raditi na uklanjanju rodnih stereotipa iz svojih igrača nakon što je globalno istraživanje koje je naručilo tvrtku utvrdilo da su stavovi prema igračima i budućoj karijeri i dalje nejednaki i restriktivni.

Istraživači su otkrili da, dok su djevojčice postajale samopouzdanije i željnije baviti se raznim aktivnostima, isto nije vrijedilo za dječake.

Sedamdeset i jedan posto anketiranih dječaka plaši se da će ih ismijavati ako se igraju s onim što su opisali kao "igračke za djevojčice" -strahom koji dijele i njihove roditelje. "Roditelji su više zabrinuti da će im sinove zadirkivati ​​nego njihove kćeri jer se igraju igračkama povezanim s drugim spolom", reklama je Madeline Di Nonno, izvršna direktorica Geena Davis Instituta za rod u medijima, koja je provela istraživanje.

"Ne, također je to i da se ponašate povezani s muškarcima u društvu više cijena", reklama je Di Nonno. "Dok društva ne prepoznaju da su ponašanja i aktivnosti tipično povezane sa ženama jednako vrijedni ili važni, roditelji i djeca će ih privremeno prihvatiti." Studija je pokazala da su roditelji i dalje poticali sinove na bavljenje sportom i slično, dok su kćerima nudili ples i odijevanje (djevojčice su bile pet puta češće potaknute u tim aktivnostima od dječaka) ili kuhanje (tri puta veće šanse da će biti potaknute). "Ovi uvidi naglašavaju koliko su u svijetu ukorijenjene rodne pristranosti", reklama je Geena Davis, dobitnica Oscara, glumica i aktivistica koja je 2004. osnovala institut za borbu protiv negativnih rodnih stereotipa i poticanje inkluzija.

"To je asimetrija", rekla je prof. Gina Rippon, neurobiologinja i autorica knjige "Gender Brain". "Potičemo djevojčice da se igraju s 'dječačkim stvarima', ali ne obrnuto."

To je bio problem jer su igračke nudile "mogućnosti obuke", reklama je. “Dakle, ako se djevojčice ne igraju s Lego -om ili drugim građevinskim igračkama, one ne razvijaju prostorne vještine koje će im pomoći u kasnijem životu. Ako se lutke guraju na djevojčice, ali ne i na dječake, tada dječaci propuštaju vještine njegovanja. ”

Danski proizvođač igračaka naručio se u ponedjeljak izvješća za Međunarodni dan djevojčica UN -a. Ispitivano je gotovo 7.000 roditelja i djece u dobi od šest do 14 godina iz Kine, Češke, Japane, Poljske, Rusije, Velike Britanije i SAD -a.

"Radimo na tome da Lego učinimo inkluzivnijim", reklama je Julia Goldin, glavna referentica za proizvode i marketing u Lego grupi, najvećem svjetskom proizvođaču igračaka.

Od početka 2021. godine, Institut Geena Davis je revizirao Lego i savjetovao se kako bi se "pozabavili rodnom pristranošću i štetnim stereotipima", a tvrtka je obećala ukloniti rodnu pristranost iz svojih linija.

"Tradicionalno, Legu je pristupačno više dječaka, ali proizvodi poput (linija za umjetnost i obrt) Lego Dots ili Lego City Wildlife Rescue Camp posebno su osmišljeni kako bi se vidjeli dječacima i djevojčicama", reklama je Goldin. Mandat Lega sada je promicanje njegovanja i brige, kao i prostorne svijesti, kreativnog zaključivanja i rješavanja problema.

Kampanja "Neka igračke budu igračke" pokrenuta je 2012. u Velikoj Britaniji kako bi izvršila pritisak na dječje tržište da proširi svoj marketing i uključi oba spola, tako da niti jedan dječak ili djevojčica ne misle da se igraju "pogrešno igračkom". Ali napredak je spor. Izvještaj društva Fawcett za 2020. pokazalo je kako su "lijeni stereotipi" i podjela igračaka po spolu potaknuli krizu mentalnog zdravlja među mladima i ograničenom percepcijom izbora karijere.

Ispaštaju i roditelji. Institut Geena Davis otkrio je da su roditelji oba spola muškarci ocijenili "kreativne", imali su šest puta veću vjerojatnost da će naučne i sportaše smatrati muškarcima, a ne ženama, a više od osam puta vjerovatnije je da će inžinjere smatrati muškarcima.

Goldin je reklama za Lego više ne označava nijedan od svojih proizvoda "za djevojčice" ili "za dječake". Na Lego.com potrošači ne mogu tražiti proizvode prema spolu. Umjesto toga, web stranica nudi teme koje naziva "tačkama strasti".

"Sve testiramo na dječacima i djevojčicama, uključujući i više ženskih uzora", reklama je Goldin. Nedavni Lego Con predstavio je dizajnerice koje govore o poslu koji su obavile, dok se Lego -ova kampanja „Obnovi svijet“ fokusira na djevojke.

"Naš je posao sada potaknuti dječake i djevojčice koje se žele igrati sa setovima za koje je tradicionalno smatrano da nisu za njih", dodala je Goldin.

Izvor: The Guardian