Rekao da je pištolj siguran - Baldwinu je pomoćnik direktora dodao "hladan pištolj" Istaknuto

Autor  Okt 23, 2021

Pištolj iz kojeg je glumac Alec Baldwin pucao na setu i ubio ženu dodao je pomoćnik režisera koji mu je rekao da je siguran, pokazuju sudski zapisi. Neimenovani pomoćnik režisera nije znao da rekvizit sadrži bojevu općinu, a istaknuo je da je nenapunjen, stoji u zapisima.

Snimateljica Halyna Hutchins smrtno je pogođena u grudi u incidentu u četvrtak na snimanju filma Rust. Reditelj Joel Souza, koji je stajao iza nje, ranjen je. 48-godišnjak je dobio hitnu pomoć zbog povrede ramena, a kasnije je otpušten iz bolnice.

Detalji policijske istrage objavljeni su u petak kada je nalog za pretres podnijet na sudu u Santa Feu u Novom Meksiku.

Baldwinova krvava odjeća uzeta je kao dokaz zajedno sa pismom. Municija i ostalo oružje sa seta također su izuzeti.

Policija je ispitala 63-godišnjeg glumca, ali niko nije optužen za incident. Ranije u petak, Baldwin - koji je bio zvijezda i producent filma - rekao je da "potpuno sarađuje" s uredom šerifa okruga Santa Fe.

“Srce mi je slomljeno zbog njenog muža, njihova sina i svih koji su poznavali i voljeli Halynu. Ne postoje riječi kojima bih prenio svoj šok i tugu zbog tragične nesreće koja je odnijela život Halyne Hutchins, supruge, majke i naše duboko cijenjene koleginice”, napisao je na Twiteru.

Halyn Hutchins (42) bila je iz Ukrajine i odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu. Studirala je novinarstvo u Kijevu, film u Los Anđelesu, američki snimatelj ju je 2019. godine proglasio za “zvijezdu u usponu”.

Kako piše LA Times, nekoliko sati prije tragičnog događaja dio tehničkog osoblja napustio je mjesto snimanja u znak protesta zbog loših radnih uvjeta. Izvor je za LA Times kazao kako se na setu ovog filma nisu u potpunosti držali sigurnosnih protokola. Prošle sedmice se, pišu, najmanje jedna osoba žalila produkciji i to baš zbog sigurnosnih problema s oružjem.

Dva radnika su navela da je Baldwinov dvojnik slučajno prošle subote ispalio dvije metke, i to nakon što mu je rečeno da je pištolj "hladan", što je termin koji se koristi kao oznaka da u pištolju nema pravih metaka.

U međuvremenu, BBC je pribavio dokument koji pokazuje koji su članovi ekipe bili raspoređeni na taj dan. Na spisku je glavni oružar - član tima zadužen za provjeru vatrenog oružja - koja je u dvadesetim godinama i nedavno je tek prvi put bila u toj ulozi.

Atrakcija