Nismo uništili Eiffelovu kulu, riječ je o ugovoru - Australija poručila Francuskoj Istaknuto

Autor  Nov 01, 2021

Australski premijer Scott Morrison negirao je da je lagao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dok je tajno pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom, a zamjenik premijera Barnaby Joycea naručio je u Sydneyu da Francuska pretjeruje, da je riječ o ugovoru o kupovini podmornice a ne o skrnavljenju Eiffelove kule .Macron je sinoć rekao australijskim novinarima u Rimu da je novi savez "veoma loša vijest za kredibilitet Australije i vrlo loša vijest za povjerenje koje veliki partneri mogu imati u Australiji".

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morrison lagao, Macron je odgovorio da ne misli da ga je lagao, već da zna da ga je lagao.

Morrison je u Rimu rekao da nije lagao francuskog predsjednika, dok je visoki dužnosnik autralijske vlade rekao danas da Asutralija nije ukrala ostrvo, nije uništila Eiffelovu kulu, već da je riječ o ugovoru.

"Ugovori imaju odredbe i uvjete, a jedan od tih uvjeta jeste da možete da izađete iz ugovora. Mi smo iz tog ugovora izašli", naveo je Barnaby Joyce.

Ne zna se da li je Joyce, kada je govorio o kraćem ostrvu, na umu imao ostrvo Sarka u Lamancheu, koje je nezaposleni francuski nuklearni fizičar pokušao osvojiti 1990. godinu.

Australija je prošlog mjeseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vrijedan više milijardi dolara, odlučila se za nabavku američkih. Canberra je donijela tu odluku zbog ulaska u bezbjednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu.

Formiranje tog saveza naljutilo je Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD-a i Australije.

Macron i Morrison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor s Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija svijeta (G20), ali se nisu sastali.

Izvor: Beta