Netačne tvrdnje o penzionisanju dijela delegata i poslanika Istaknuto

Autor  Nov 18, 2021

Povodom tvrdnji iznesenih u medijima da su „Izetbegović i Čović 'umirovljeni na dan' uz 15.000 eura otpremnine“, reagirao je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH koji u svom saopćenju iznosi potpuno suprotne tvrdnje.


Kao prvi argument ističu da “nije tačna tvrdnja da su Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan'”. U tom cilju naglašavaju da nadležne službe u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nikada nisu donijele odluke o penzionisanju (umirovljavanju) Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Osim toga, uz neistinitu tvrdnju da su Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan’ stoji ‘uz 15.000 eura otpremnine’ iz čega čitaoci mogu donijeti sasvim pogrešan zaključak da je Izetbegoviću i Čoviću isplaćena otpremnina u pomenutoj visini. Tačno je, međutim, da Izetbegoviću i Čoviću nije isplaćena nikakva otpremnina jer nije donesena odluka o njihovom penzionisanju.

Također navode da nisu tačni ni navodi prema kojima su (slijedi citat) „predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović “silom zakona” poslani u mirovine“.

“Nadležno tijelo za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa po osnovu penzionisanja, kao i odluke o otpremnini jeste Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovo radno tijelo nikada nije donijelo odluku o penzionisanju Izetbegovića, Čovića, Špirića i Šarovića, niti su ovim delegatima i poslanicima isplaćivane bilo kakve otpremnine”, ističe se u saopćenju za medije Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: Fena