Na prodaju prvi SMS ikada poslan Istaknuto

Autor  Dec 22, 2021

Prvi SMS na svijetu je ponuđen na aukciji u Parizu kao digitalni dio istorije.

Artikal pod nazivom Usluge kratkih poruka (Short Message Service) sa engleskom skraćenicom SMS ponuđena je na prodaju u aukcijskoj kući Aguttes u Parizu kao jedinstveni digitalni token ili NFT, što znači da ima digitalni certifikat o autentičnosti i da se smatra originalom.

Ko god ima kod - obezbjeđen "blockchain" tehnologijom - biće verifikovani digitalni vlasnik SMS-a.

Programer "Vodafona" Neil Papworth poslao je poruku u decembru 1992. godine kolegi koji ju je primio dok je bio na božićnoj zabavi kompanije.

Poruka glasi "Sretan Božić".

Takvi digitalni certifikati dobijaju na popularnosti: prvi tweet osnivača NFT-a "Twittera" Jacka Dorseya prodat je za 2,9 miliona dolara na aukciji ranije ove godine, dok je prvi izvorni kod Tima Bernera Leeja za "WWW" koštao 5,4 miliona dolara.

Prihodi od aukcije za SMS će vjerovatno biti mnogo manji. Aukcijska kuća očekuje raspon od 100.000 do 200.000 eura. Menadžer razvoja Maximilian Aguttes se ipak nada višoj konačnoj ponudi.

"Ova je prva tekstualna poruka primljena 1992. godine i predstavlja istorijski dokaz ljudskog i tehnološkog napretka", rekao je Aguttes.

"Vodafon" je prodavac NFT-a i planira da donira prihod UNHCR-u, agenciji UN za izbjeglice.

Iz pravnih razloga, pobjednički ponuđač će dobiti materijalnu imovinu zajedno sa SMS-om, uključujući digitalni ram za slike u kome će se prikazati.

Uprkos alternativama kao što su "WhatsApp" i "Facebook messenger", programer, koji je poslao prvi SMS 1992. godine, vjeruje u budućnost ovih tekstualnih poruka.

"SMS je proglašen mrtvim prije 20 godina, ali je još uvijek tu – i biće i dalje ovdje u budućnosti. Sljedeće godine će SMS napuniti 30 godina, a poslije toga valjda ćemo slaviti i 40. rođendan", rekao je Papworth za DPA ​​u Montrealu.

Potražnja za SMS-om je oslabila u posljednjih nekoliko godina jer su mnogi potrošači prešli na korištenje aplikacija za razmjenu poruka.

Međutim, Papworth je napomenuo da te usluge nisu relevantne za neke dijelove stanovništva.

"Kada pitam neke prijatelje nešto na 'Facebook messengeru', oni odgovore dvije sedmice kasnije, kada im pošaljem poruku, odmah odgovaraju", istakao je Papworth.

On je rekao da ostali prijatelji više ne koriste SMS, već samo servise za razmjenu poruka.

"Znam koji medij da koristim za koje ljude", naveo je on.

Generalno, Papworth smatra da će SMS i u budućnosti biti važan za starije ljude i za zemlje sa slabom mrežnom infrastrukturom.