Isplivala prepiska Gejtsa i Maska: Izbio sukob oko akcija Tesle Istaknuto

Autor  Apr 24, 2022

Ilon Mask (Elon Musk) nastavlja da bude u fokusu, ali ovaj put u "duetu" sa američkim milijarderom Bilom Gejtsom (Bill Gates).

Naime, njih dvojica su imali ne baš prijatnu komunikaciju putem poruka, a na Twitteru su objavljeni "skrinšotovi" u kojima se pominju filantropski rad i borba protiv klimatskih promjena, kao i "šortovanje" akcija Tesle.

Riječ je o "kratkoj poziciji" ili short-selling-u, a to podrazumijeva prodaju pozajmljenih akcija, kada se očekuje da će vrijednost u narednom periodu pasti. Investitor ih, potom, kasnije otkupljuje, a razlika u cijeni je zapravo profit.

Osnivač Tesle je rekao kako jeste upitao Gejtsa o mogućem "šortovanju" akcija njegove kompanije, ali tvrdi da nije objavio nikakvu prepisku.

- Da li još imate kratku poziciju od pola milijarde dolara protiv Tesle - upitao je Mask, na šta je Gejts odgovorio: "Izvinite, ali nisam to još zatvorio. Volio bih da razgovaramo o filantropskim mogućnostima".

- Žao mi je. Ne mogu ozbiljno da razgovaram o filantropiji i uticaju klime, kada imate takvu poziciju prema Tesli, kompaniji koja se trudi da riješi klimatske probleme - uzvratio je najbogatiji čovjek svijeta.

Biznis Insajder ističe da je Mask potvrdio autentičnost prepiske, ali ostaje nejasno kako su "skrinšotovi" isplivali na mreži. CNBC je dalje objavio kako zastupnik Bila Gejtsa "nije bio slobodan da prokomentira aktuelno dešavanje".

Medij podsjeća i da je Mask ranije spekulirao o mogućnosti da Gejts "šortuje" akcije Tesle, dodajući da je stariji biznismen pohvalio značaj rada Ilona Maska i njegove auto-kompanije kada je riječ o borbi za očuvanje planete.