Hrana i pića koje je proslavila kraljica Elizabeta II Istaknuto

Autor  Sep 27, 2022

Vladavina kraljice Elizabete II trajala je sedam decenija, a dok ljudi žale za njenom smrću, pravo je vrijeme da ispitamo kako je uticala na hranu i piće koja se pojavljuje na stolovima u svijetu.


Bivši kuhar Bakingemske palate, Daren Mekgrejdi ponudio je pogled "iza scene" u kraljevsku kuhinju, u svojoj knjizi.

Kokteli s džinom
Kraljičina sklonost prema džinu bila je toliko jaka da je pila vlastite džinove iz Bakingemske palate i Sandringam Hausa, napravljene od sastojaka iz vrtova u svakom od njih. Rado ih je pila u dobrom koktelu, bilo džin martini ili džin i Dubone.

Erl Grej čaj
Kraljica je svaki dan počinjala šoljom Erl Grej čaja, tradicionalnog crnog čaja s mirisom bergamota koji je pila s mlijekom i bez šećera. Njena odanost okusu osigurala mu je popularnost u cijelom svijetu, što ga čini petim najpopularnijim okusom čaja u svijetu, prema "Fresh Tea".

Čajni sendviči bez kore
Tradicionalni britanski poslijepodnevni čaj datira iz 1840-ih, kada je vojvotkinja od Bedforda pozvala na lagani obrok kako bi se premostio jaz između ručka i večere.

Večere od mesa divljači i ulovljene ribe
Ako je stara izreka istinita, treba doručkovati kao kralj, ručati kao princ, a večerati kao siromah. Čini se da je kraljica Elizabeta to uzela k srcu pa je naveče jela laganije obroke sastavljene od jednostavnih proteina i povrća. Dugogodišnja sportistkinja, kraljica Elizabeta često je jela divljač, divlje ptice ili drugu divljač - često ulovljenu na jednom od njenih imanja - ili losos ulovljen iz rijeke Di u dvorcu Balmoral.

Čokoladni biskvit kolač
Kraljica je imala legendarnu ljubav prema slatkišima, naročito prema svemu čokoladnom. Posebno je uživala u klasičnoj torti u stilu ledenice koja se sastoji od jednostavnih čajnih keksića umiješanih u ganače obogaćen jajima, a potom ohlađenih prije premazivanja tankim slojem čokolade.

(Food&Wine)