Čemu uče djecu? Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz Hrvatske: U Jasenovac ni nakon preporuke ministrice posjeti nisu obavezni, ali u Vukovar jesu

Autor  Feb 06, 2019

Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz RH, na što je ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković lani upozorio da je riječ o nezadovoljavajućem broju, piše Jutarnji.

Ministarstvo će ove godine školama dati preporuku da učenici osmih razreda posjete Spomen-područje Jasenovac, mjesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu. U Vukovar su posjeti obvezni, a ove godine se pokreće i pilot projekt posjećivanja Pakraca, Karlovca i Knina, kako bi učenici “učili o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima”. No, prema najavi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, škole će dobiti novu preporuku - da posjete i

- Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog odgoja preporučiti školama posjet SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske kurikulume - potvrđuju Jutarnjem listu nadležni u Ministarstvu.

Sudeći po statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo popularno mjesto školskih posjeta. Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mjesto gdje mladi osvještavaju posljedice poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svjetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, malen je broj učenika organizirano posjećivao Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posjetilo ih je 15 školskih grupa - osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Paralelno bilježe 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4). Godinu prije, Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz RH, na što je ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković lani upozorio da je riječ o nezadovoljavajućem broju, piše Jutarnji.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31