Sirovo voće i povrće postaje novi ključ dobrog raspoloženja i mentalne ravnoteže Istaknuto

Autor  Feb 11, 2019

Odavno je poznato da je za zdravlje srca dobro jesti što više voća i povrća, a nova istraživanja pokazuju kako te namirnice pozitivno utječu i na naše mentalno zdravlje i raspoloženje.

Dodavanje više porcija voća i povrća svakodnevnoj prehrani ima jednak utjecaj na našu emotivnu dobrobit kao i kad dobijete posao, a ako iznenada izbacite svježe proizvode iz svoje prehrane, vaše će mentalno zdravlje pretrpjeti veću štetu nego kod osobe koja je upravo ostala bez bračnog partnera, tvrde znanstvenici, piše Slobodna Dalmacija.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Leeds vodio je Neel Ocean koji kaže kako rezultati pružaju dodatne dokaze da konzumiranje više voća i povrća ne samo dugoročno koristi fizičkom zdravlju nego ima i kratkoročne pozitivne efekte na mentalnu dobrobit. Pokazalo se kako se mentalno zdravlje poboljšava razmjerno količini voća i povrća koje se dnevno pojede.
Samo jedna dodatna porcija (komad voća, šalica ili količina koja stane u šaku svježeg povrća ili pola šalice kuhanog povrća) bobičastog voća, zelenog povrća ili salate unaprijedit će mentalnu dobrobit u jednakoj mjeri kao i hodanje dodatnih deset minuta svaki dan tijekom četiri tjedna.
Istraživanje sugerira kako, ukoliko smo jeli velike količine svježih proizvoda i smanjimo ih za pet porcija dnevno, to rezultira istim negativnim posljedicama kao da nam je dijagnosticirana neka kronična bolest. A ako od praktički nikakve konzumacije voća i povrća prijeđemo na četiri do šest porcija dnevno, to može povećati naše životno zadovoljstvo u istoj mjeri kao i sklapanje braka. Usprkos koristi za fizičko i mentalno zdravlje, istraživanje je pokazalo kako tri četvrtine ispitanika jede manje od preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno.
Premda se očekivalo kako će oni koji više zarađuju biti bliže preporučenim količinama, pokazalo se kako je niska konzumacija voća i povrća podjednako prisutna u svim kategorijama primanja. Stoga se ne čini kako je nemogućnost kupovine svježih proizvoda uzrok prehrane u kojoj manjka voća ili povrća. Za osobe starije od 64 godine također je veća vjerojatnost da ne jedu dovoljno voća i povrća, ali to se pripisuje činjenici da stariji općenito manje jedu. U skladu sa ranijim istraživanjima je i podatak da žene jedu puno više svježih proizvoda od muškaraca.

Atralcoka

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31