(video/foto) U napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno 49 osoba Istaknuto

Autor  Mar 15, 2019

Najmanje 49 osoba ubijeno je u pucnjavi na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, a 48 ih je ozlijeđeno. Uhapšen je napadač i još tri osobe - dva muškarca i jedna žena, koji se povezuju s napadom.

Napadač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Brenton Tarrant (28) prenosio je uživo masakr u džamiji na Facebooku i kasnije uznemirujući video od 17 minuta objavio na Instagramu.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je da je pucnjava u dvije džamije u gradu Christchurch dobro planiran teroristički napad.

Ardern je rekla da je u dvije džamije u vrijeme džuma-namaza ubijeno 40 osoba, a više od 20 povrijeđeno. Ranije je istakla da se čini da je među stradalima najviše migranata i izbjeglica.

“Jasno je da se ovo može opisati samo kao teroristički napad. Iz onoga što znamo čini se da je dobro isplaniran“, rekla je Ardern.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac, te da je imao antiimigrantske motive za napad. Policija je u vozilima privedenih pronašla i eksplozivne naprave koje su deaktivirane.

Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao državljanin Australije.

Džamija Al-Noor nalazi se u predjelu distrikta Hagley Park, ali je potvrđeno prisustvo policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava. Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.