Koja tri uslova je Merkelova postavila za odlaganje Brexita?

Autor  Apr 10, 2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel postavila je tri uslova za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, do kojeg će najverovatnije doći.

Obraćajući se njemačkim poslanicima nekoliko sati prije sastanka lidera EU u Briselu, na kojem bi trebalo da bude donijeta odluka o tome da li će Britaniji biti odobren zahtjev za odlaganje Brexita, Merkelova je rekla da Unija ima očekivanja od Londona, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da bi voljela da lideri EU na današnjem sastanku odobre odlaganje Brexita, ali i obezbijede da Brexit može brzo da se sprovede kada London donese odluku.

Merkelova je naglasila da institucije EU moraju da nastave da funkcionišu nesmetano i da Britanija mora da učestvuje na izborima za Evropski parlament krajem maja.

Ona je dodala da mora i da postoji spremnost Londona na "konstruktivno učestvovanje" u donošenju odluka, prenosi AP.

"Ovo je istorijska odluka. Prvi put jedna zemlja napušta EU. Kako ćemo gledati na ovo pitanje za pet ili deset godina?", upitala je Merkelova poslanike.

Njemačka kancelarka smatra da bi trebalo produžiti Brexit za nekoliko mjeseci, ali ne razvlačiti cijeli proces, prenosi Rojters.

"Tako da, ako je Britanija donijela svoju odluku, onda do izlaska može odmah da dođe", poručila je Angela Merkel dodajući da ne smatra da lideri EU neće uspjeti da postignu dogovor zbog razlika koje postoje između Francuske i Njemačke.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31