Abeceda uspjeha: Hrvatski menadžeri u svijetu – Bibić, Bogdanović, Borojević, Filipi… Istaknuto

Autor  Apr 14, 2019

Za razliku od ozbiljnijih država, koje su povezane sa svojim iseljenicima, Hrvatska niti ne zna kakvom snagom raspolaže izvan svojih granica, osim u sportu. Najbolji nogometaši, rukometaši, košarkaši… odazivaju se na pozive da zaigraju za reprezentaciju.

No, u biznisu (pa i u znanosti), Hrvatska niti ima izbornika niti zna tko su njeni najreprezentativniji menadžeri rasuti po svijetu, kamo su otišli mahom iz multinacionalki u kojima su se zaposlili u Hrvatskoj, piše Lider.

Pa, tko su ti hrvatski (domaći)  ‘teškokategornici’ koji su uspjeli u poslovnom ‘globalnom selu’? Novinarska potraga koju je vodila Željka Laslavić iz Ledra bila je duga i poprilično komplicirana. Svaka čast današnjoj tehnologiji koja omogućava brz pristup informacijama i brže umrežavanje, ali i u digitalnom dobu tražiti hrvatske menadžere koji rade na visokim funkcijama u inozemstvu nije nimalo lak posao. Još je teže s njima stupiti u kontakt, posebno pod GDPR direktivom koja PR službe ograničava da daju informacije o zaposlenicima bez njihove privole.

No, Lider je  uspio sastaviti listu 70 hrvatskih menadžera na istaknutim pozicijama u stranim kompanijama. Liderpress.hr objavio  je abecednim redom u tri nastavka. To je prvi pokazatelj ogromnog znanja i iskustva koje Hrvatska premalo koristi.

1. Valentina Antill – direktorica za globalna tržišta u američkoj Citi banci u New Yorku jedna je od najvećih hrvatskih umova na Wall Streetu, upravlja strateškim rizicima i investicijskim bankarstvom na brzorastućim tržištima.

2. Vedran Bajer – stručnjak u digitalnom biznisu s poslovnim iskustvom u Europi i Aziji radio je sedam godina za Google kao direktor poslovnog razvoja u segmentu putovanja, a danas je zadužen za strateška partnerstva Googlea u Europi, Africi i na Bliskom istoku

3. Ante Barić – ima više od 20 godina iskustva u hospitality industriji na tri kontinenta, a trenutačno je glavni direktor razvoja globalne kompanije Dusit International za azijsko tržište i živi u Bangkoku.

4. Branislav Bibić – svoju je karijeru u Philip Morris Internationalu započeo prije 11 godina, dvije godine bio je čelni čovjek tvrtke u Hrvatskoj, a posljednje dvije je na vodećoj funkciji u Rumunjskoj.

5. Zoran Bogdanović – bio je čelni čovjek Coca-Cole u Hrvatskoj, Švicarskoj i Grčkoj, regionalni direktor za JI Europu i Nigeriju, a lani je imenovan glavnim izvršnim direktorom Coca-Cole HBC, sa sjedištem u Švicarskoj.

6. Branko Boro – fintech stručnjak danas je direktor društvenih mreža u irskoj startup-kompaniji Upwork, najpopularnijoj svjetskoj mrežnoj stranici za pronalazak freelance poslova.

7. Miodrag Borojević – vodio je poslovanje Kauflanda u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, bio je izvršni direktor trgovačkog lanca Rewe u Italiji, a donedavno je bio predsjednik Uprave O’Keya, jednog od većih trgovačkih lanaca u Rusiji, a upravo je imenovan za zamjenika predsjednika Upravnog odbora Fortenova grupe.

8. Helmut Bračun – nekadašnji osnivač medijskog projekta 24 sata trenutačno je direktor strategija startupa dubizzle, web-portala za kupoprodaju u sustavu OLX grupe, sa sjedištem Dubaiju.

9. Zoran Bunčić – bivši član Uprave Plive i predsjednik Uprave TAPI-ja u Kini (Teva active pharmaceutical ingredients), prije nekoliko mjeseci preuzeo je funkciju direktora operacija u njemačkoj Tevi.

10. Petar Butorac – osnivač i direktor prve hrvatske studentske konzaltinške kompanije Next zaposlio se kao financijski analitičar Amazona u Luksemburgu, a danas je voditelj razvojnih timova Amazon Web Services u Španjolskoj

11. Nevena Crljenko – živi u New Yorku i direktorica je za regulatorna pitanja Philip Morris Internationala, multinacionalne kompanije s više od 80 tisuća zaposlenika, za cjelokupno tržište Latinske Amerike i Kanade

12. Hrvoje Čeović – direktor prodaje za područje Srednje Europe u tvrtki Procter&Gamble, živi i radi u Mađarskoj te upravlja s više od 5000 zaposlenika i godišnjim prometom 1,5 milijardi dolara.

13. Miran Denac – bivši izvršni direktor Plive, više od četiri godine radi u Tevi u Njemačkoj i trenutačno obnaša funkciju starijeg potpredsjednika za tržišta Središnje i Zapadne Europe.

14. Vladimir Diminić – viši savjetnik u kompaniji Meldrum Asset Management, s bogatim 20-ogodišnjim iskustvom na tržištu kapitala u SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje trenutačno živi.

15. Renato Divjak – direktor poslovne prodaje one.Vipa u Makedoniji.

16. Dino Dogan – bivši financijski direktor Hrvatskog Telekoma i Europlakata te vlasnik tvrtke Macaklin, više od godinu dana je na poziciji dekana Luxembourg School of Business u Luksemburgu.

17. Antonija Domjanović – projektna menadžerica u Deutche Telekomu, radi vrlo zanimljiv posao i dobro je plaćeni stručnjak s dugogodišnjim menadžerskim iskustvom u hrvatskom VIP-u i HT-u.

18. Bruno Filipi – jedan je od bivših glavnih direktora Coca-Cole u Hrvatskoj, bio je svojedobno na čelu Coca-Cole u Kini i Australiji, a trenutačno je izvršni direktor Atlantic Multipowera u Njemačkoj.

19. Velimir Filipović – direktor je za upravljanje trgovačkim centrima u ILG grupaciji, sa sjedištem u Njemačkoj, prije čega je osam godina radio u austrijskom Sparu kao direktor kvalitete i bio je šef razvoja Spara za hrvatsko tržište.

20. David Gaal – nakon što je u Nestléu iz Hrvatske vodio međunarodni tim za ljudske potencijale na sedam tržišta, preselio se u Milano, gdje je glavni čovjek za zapošljavanje, edukaciju i razvoj.

21. Dragutin Gajski – regionalni je direktor za Mađarsku i JI Europu u Veritas Technologies LLC/MiTech Systems od 2015. godine, tvrtke za upravljanje podacima koja surađuje s 86 posto tvrtki s popisa Fortune 500.

22. Mislav Galler – od prije godinu i pol dana radi kao izvršni direktor za tržište Makedonije u tvrtki A1, upravlja prihodom od 120 milijuna eura i s 1100 zaposlenika.

23. Davor Gečić – deset godina vodio je poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, te trenutačno vodi devet velikih tvornica na tri kontinenta.

24. Petra Gelb – direktorica tvrtke Grayling Health za Bliski Istok, Tursku i Afriku, u vlasništvu Huntsworth Healtha, živi i radi u Dubaiju.

25. Igor Grdić – bogato međunarodno iskustvo stekao je prethodnim radom u Siemensu i Nokiji, a sada je kao generalni direktor u tvrtki Vertiv odgovoran za direktnu i indirektnu prodaju u 20 zemalja unutar regije Srednjojužne Europe (CSE).

Atrakcija / Lider

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30