Predsjedniku Ekvadora garantovano da život Asanža neće biti ugrožen

Autor  Apr 15, 2019

Ukidanje azila osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu smatra se kontroverznim u Ekvadoru. Prethodni predsjednik Rafael Korea optužio je svog nekadašnjeg političkog saveznika za “zločin koji čovječanstvo nikada neće zaboraviti” i opisao ga kao “najvećeg izdajnika u istoriji Ekvadora i Latinske Amerike”, piše The Guardian.

Džulijan Asanž više je puta prekršio uslove azila, izjavio je Lenin Moreno, predsjednik Ekvadora.

Vikiliks je povezan sa kampanjom koja je imala za cilj slabljenje političkog uticaja Morena, odnosno sa anonimnom internet-stranicom koja je tvrdila da je Morenov brat pokrenuo firmu. Materijal koji se nalazio na stranicama uključivao je i privatne fotografije Morena i njegove porodice, prenosi Dnevni avaz.

Ekvadorski predsjednik negirao je u svom prvom intervjuu nakon ukidanja azila Asanžu da se radi o odmazdi zbog dokumenata koji su procurili o njegovoj porodici te je dodao kako mu je žao što je Asanž navodno koristio ambasadu da bi se miješao u demokratske procese drugih zemalja.

– Vrlo je žalosno što su na našoj teritoriji Ekvadorske ambasade u Londonu, uz dopuštenje prethodne vlade, omogućeni uslovi za miješanje u procese drugih država. Ne možemo dopustiti da naš dom, dom koji je otvorio svoja vrata čovjeku u nevolji, postane centar za špijuniranje – kazao je Moreno.

Ekvadorski predsjednik takođe je naglasio kako je dobio službenu garanciju da život Asanža neće biti ugrožen.

– Iz tog smo razloga konsultovali vladu Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti izručenja Asanža trećim zemljama u kojima bi mogao biti izložen mučenju, zlostavljanju ili smrtnoj kazni. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo nam je pisanu garanciju da neće biti izručen ni jednoj zemlji u kojoj bi mogao proći takav tretman – dodao je Moreno.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30