(video) Haos u Italiji zbog bh porodice: Specijalci rastjeruju fašiste Istaknuto

Autor  Maj 10, 2019

Kazal Brućato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus italijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodijelile opštinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

Porodica potiče iz nomadskog naselja La Barbuta i ima 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dečak, a najstariji 21-godišnji mladić.

Kada je porodica stigla u stan, pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Kaza pund partije.

Njeni članovi su i organizovali demonstracije u naselju. Na ulicama Kazal Brućata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.


"Želimo da ih sve objesimo i spalimo", vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali "Musolini, ustani". Na snimku koji je objavio TPI Njuz vidi se pripadnik Kaza punde kako prijeti silovanjem i najcrnje vrijeđa Senadu, dok je štite jake policijske snage.

Zbog prijetnji i straha članovi porodice ne izlaze iz kuće. U stanu koji nije namješten, nema struje ni plina, samo dušeci na podu trenutno su samo roditelji i dvoje djece dok su ostali članovi porodice smješteni kod rodbine.


Zanimljivo je da je komšija porodice iz BIH, takođe korisnica socijalnog stana, bila najžešća među protestantima, a stajala je uz članove Kaza punde i čak im pripremala jela.

"Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se bezbjedno", rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice. Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u naselje da pruži podršku romskoj porodici.


"Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon mora da se poštuje. Onaj ko vrijeđa djecu i prijeti ženama silovanjem, možda treba da se preispita. To nije društvo kojem težimo", rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu pretnji i seksističkih uvreda demonstranata.

Atrakcija / Oslobodjenje

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31