Antifašisti traže zabranu komemoracije ustašama

Autor  Maj 11, 2019

Antifašističke organizacije Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije održale su danas protestni skup u centru Blajburga, sa koga su zatražili zabranu profašističkog i proustaškog okupljanja na ovom mjestu 18. maja.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da okupljanje na Blajburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitovali hrvatsko ime, a za sobom ostavili krvavi trag, javlja Srna.

– Ustaše su toliko bili dosljedni u provođenju fašizma, da su i njihovi okupatorski pokrovitelji bili zgroženi šta i kako rade – rekao je Habulin.

On je dodao da mu je žao što u toj prevari učestvuje i Katolička crkva i Hrvatska kao država, a pokrovitelj tog “Blajburškog bala vampira” i dalje je Hrvatski sabor, prenose hrvatski mediji.

Antifašisti poručuju da je ponovno oživljavanje neofašizma problem cjelokupne evropske zajednice.

Svake godine u Blajburgu se okupljaju ustaše, neofašisti i njihovi sponzori na “komemoraciji” Počasnog blajburškog voda.

U namjeri da se ogradi od ovog pronacističkog skupa, Katolička crkva u Koruškoj ove godine nije dala dozvolu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da, kao i do sada, održi misu u Blajburgu.

Antifašisti podsjećaju da austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nažalost, nije slijedilo primjer Crkve, tako da “komemoracija” Počasnog blajburškog voda, koja je po svojoj prirodi protivustavna, još nije zabranjena.

Atrakcija 

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31