Hrvatska policija negira sve optužbe švajcarske televizije

Autor  Maj 16, 2019

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo je danas sve optužbe švajcarske televiziji SRF, koja je prenijela da hrvatski policajci krše međunarodne zakone i prisilno vraćaju migrante u BiH.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je SRF-u da se na snimku radi o "službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj da spriječi ilegalni ulazak u EU", prenosi Hina.

Međutim, njemački stručnjak za migraciju Markus Ingler (Engler) kaže kako je jasno da se radi o povredi evropskog i međunarodnog prava jer nije dozvoljeno grupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Ingler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU.

"Mi moramo kritikovati hrvatsku vladu, ali Hrvatska ovde ne deluje na vlastitu ruku, nego zajedno s ostatkom EU. Hrvatska granična policija finansira se evropskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju", rekao je Ingler za SRF.

Švajcarski novinari su u roku od dva dana zabilježili četiri slučaja prisilnog protjerivanja u kojima je hrvatska policija, kršeći zakone koji važe u toj zemlji, proterala najmanje 70 migranata sa teritorija Hrvatske.

Većina tih migranata su poreklom iz Avganistana, Pakistana i Alžira, a sa njima su nakon proterivanja iz Hrvatske razgovarali i švajcarski novinari.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, i zatim kombijem prevezla do granice.

"Onda su nam oduzeli i uništili telefone i poslali nas nazad u BiH", rekao je za SRF taj Pakistanac i dodao da su im policajci uzeli i novac koji su imali kod sebe.

Potresno je, kako je prenio Index.hr, i svjedočanstvo avganistanske porodice s malom djecom kojoj su, kako prenosi SRF, hrvatski policajci prijetili pištoljima.

Uprkos tome što su od njih zatražili azil, što znači da hrvatska policija nije smjela da ih deportuje, ova porodica je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da će dobiti "bh. azil".

Hrvatska policija već duže vrijeme je suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskoj teritoriji nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj, kao i da ih fizički zlostavlja i krade im imovinu, navodi Hina.

Atrakcija / Tanjug

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31