Čelik predstavio novi sporazum o deblokiranju rada Skupštine

Autor  Jan 17, 2020

Mirza Čelik, kojeg je nova parlamentarna većina izabrala za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, na današnjoj pres-konferenciji apelirao je na deblokiranje procesa u Kantonu Sarajevo i predstavio sporazum kojim se predlaže da zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS iz reda srpskog naroda Smiljana Viteškić predsjedava privremeno sjednicama Skupštine KS.

- Razlog za takvu odluku je taj što smatramo da Vibor Handžić ne može biti predsjedavajući jer je on kao i premijer iz reda ostalih - kazao je Čelik, javlja Fena.

Dodaje da je Viteškić ujedno i najstarija zastupnica u Skupštini, što je u skladu s Poslovnikom, koji predviđa da Skupštinom može predsjedavati najstariji zastupnik.

U sporazumu stoji da se potpisuje u cilju stvaranja pretpostavki normalizacije rada Skupštine KS, a samim tim i donošenja odluka kojim bi se osiguralo kontinuirano finansiranje korisnika budžeta KS, to jest pružanja usluga korisnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja te Službe za zapošljavanje KS, ali i donijele potrebne odluke o izboru predsjedavajućeg.

- Svi akteri bi trebali danas ovo potpisati što ćemo predložiti na zasjedanju Skupštine KS u 13 sati. Ukoliko se to ne desi možemo ostaviti rok i ponedjeljak za potpisivanje Sporazuma i odblokiramo procese u Kantonu Sarajevo – izjavio je Čelik te pozvao novinare na narednu pres-konferenciju koju je zakazao u 13.30 sati u prostorijama Kantona Sarajevo.

Atrakcija