Zašto rak hara u HNK: Alarmantni podaci o ispravnosti vode za piće u HNK-u Istaknuto

Autor  Feb 11, 2020

Kancerogena oboljenja su, opet prema podacima Zavoda, u HNK-u iz godine u godinu sve učestalija. - Ona će vjerovatno u jednom brzom periodu možda sustići i kardiovaskularne bolesti od kojih umire najveći dio stanovništva. Danas petina gotovo stanovništva umire od kancerogenih bolesti i one su u porastu - ističe Čolaković.

Alarmanti podaci o tome kakvu vodu pije stanovništvo Hercegovačko-neretvanskog kantona. Priznali su to i iz Zavoda za javno zdravstvo tog kantona. Prošle godine napravljene su 692 analize na mikrobiološku ispravnost vode. U 42 slučaja utvrđeno je prisustvo koliformnih bakterija što je, kažu u Zavodu, znak da se radi o nekom fekalnom zagađenju.

Prošle je godine 16 od 81 uzetog uzorka voda za piće na području Hercegovačko-neretvanskog kantona bilo, hemijskim parametrima gledano, kontaminirano. Možda je na prvi pogled omjer neznatan, no u Zavodu za javno zdravstvo HNK-a kažu da su hemijske supstance u vodi za piće itekako opasne po zdravlje, objavila je federalna.ba

- One se akumuliraju u organizmu čovjeka, to može da bude godinama, decenijama. Ali će one nakon nekog perioda pokazati svoju toksičnost, mutagenost, kancerogenost itd. - objašnjava Eniz Čolaković, šef Službe zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

A kancerogena oboljenja su, opet prema podacima Zavoda, u HNK-u iz godine u godinu sve učestalija.

- Ona će vjerovatno u jednom brzom periodu možda sustići i kardiovaskularne bolesti od kojih umire najveći dio stanovništva. Danas petina gotovo stanovništva umire od kancerogenih bolesti i one su u porastu - ističe Čolaković.

No, da li su nerijetko neispravna voda i zrak direktna poveznica s ovim oboljenjima – struka ne zna. Barem ne bez detaljne analize, odnosno adekvatnih epidemioloških studija, kažu. Za koje treba novac koji, sudeći po onome kako se ponaša, vlast u HNK-u ne da. U više se navrata posljednjih godina tražio studiozniji pristup ovim pitanjima. Posljednji put – prošle sedmice, na sjednici Skupštine. Prijedlog jednog od zastupnika da se multidisciplinarnom analizom utvrdi razlog povećanja broja oboljelih, odnosno visoke stope mortaliteta uopće – odbili su i Vlada i Skupština.

- Odbili su taj prijedlog obrazloženjem: u čemu je problem što su porazne te stope, ako je sličan prosjek u cijeloj Federaciji. Drugim riječima, što bismo mi brinuli što se toliko umire - kaže Slaven Raguž, zastupnik HRS-a u Skupštini HNK-a.

U udruženjima koja već dugo vremena istražuju stanje u komunalnim djelatnostima, Mostara prvenstveno, tvrde da znaju odgovor zbog čega je stanje ovakvo.

- Imamo čitave političke strukture, institucije koje su se urotile protiv građana, naših interesa da bi se zaštitili loši menadžeri. To stvarno više nema smisla - zaključuje Marin Bago, predstavnik NVO mreže Naše društvo.

Jer menadžmenti bi javnih preduzeća i ustanova trebali odgovarati na pitanja otkud hemijske tvari i fekalije u vodi, kako u rijekama završava iscjedak s tzv. sanitarnih deponija, zašto imamo ogroman broj divljih deponija… Jednostavnije je, izgleda, zatvoriti oči pred problemom, a građanima ostaviti da nagađaju i špekulišu što sve više umiru od raka pluća i debelog crijeva.

Atrakcija / federalna.ba