Italijani pregledani u Mostaru nisu imali simptome virusa korona

Autor  Feb 27, 2020

Dvoje italijanskih državljana koji su u srijedu upućeni na preventivni pregled u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar nisu imali nikakve simptome zaraze virusom korona i nastavili su putovanje ka Sarajevu.

"Tijekom jučerašnjeg dana dvije 70-godišnje osobe upućene su s Graničnog prelaza Bijača u našu kliniku pod sumnjom na koronavirusnu infekciju. Mi smo ih sustavno pregledali i utvrdili da nemaju nikakvih simptoma zaraze i oni su proslijeđeni dalje u Kanton Sarajevo gdje će provesti dva mjeseca kod svoje rodbine i tamo će se nastaviti praćenje i zdravstveni nadzor tih osoba", izjavio je Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar za Radio dobre vibracije, javlja Fena.

Prema njegovim riječima Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske kantona trenutno ima u evidenciji 16 osoba koje su posljednjih dana došle iz Italije i one se nalaze u samoizolaciji.

"Preporuka je svim osobama koje se ovih dana vrate iz Italije da se svom liječniku ili epidemiologu jave telefonski, kako se ne bi opteretili kapaciteti zdravstvenih ustanova s obzirom da je aktualna epidemija gripe. Te osobe stavljaju se pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, uz ograničeno kretanje. To je preporuka Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Federacije BiH", kazao je Arapović.

Ponovio je kako za sada u BiH nema registriovanih slučajeva zaraze  virusom korona te da nema nikakvog razloga za paniku.

"Strah je na neki način razumljiv s obzirom da je virus korona udarna vijest na svim svjetskim medijima. Međutim, nema razloga za paniku, iako treba biti oprezan", poručio je doktor Arapović.


Atrakcija