HR: Mobilizacija ljekara, u stanje pripravnosti se stavljaju svi medicinari u javnom i privatnom sektoru

Autor  Mar 15, 2020

- U okviru aktivacije zdravstvenog segmenta jučer sam donio odluku o mjerama mobilizacije, organizacije rasporeda, rada i radnog vremena, promjene mjesta uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika, ali isto tako i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javnozdravstvene službe te korištenje medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava što će nam omogućiti prilagodbu na moguće nove uvjete i olakšati našu strategiju obrane ukoliko broj zaraženih poraste što ne očekujemo u ovom trenutku, ali spremni smo na sve scenarije - kazao je hrvatski ministar Beroš, prenosi Slobodna Dalmacija koja je sinoć prva objavila vijest o mobilizaciji liječnika u Hrvatskoj.

Slobodna Dalmacija je sinoć objavila da je svim liječnicima i drugom medicinskom osoblju, kako piše u dokumentu Ministarstva zdravstva, donesena "odluka o mjerama mobilizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika...".

Odluku je jučer donio i potpisao ministar Vili Beroš.

Dopis ima datum 14. ožujka 2020. godine.

- To znači da nam je, ako se situacija dodatno zakomplicira, praktički uvedena radna obaveza. Ali ovo je očekivan potez ministra i ja ga kao liječnik pozdravljam. Nakon ove odluke ministar mora propisati organizaciju posla kroz dodatne akte i naputke.

Ovo se ne treba shvatiti kao dizanje panike, nego je mjera predostrožnosti koja se trebala donijeti kako bi se mogli koristiti zakonski i drugi alati u borbi protiv epidemije. Slične odluke su se donosile i u ratu i ovo nije ništa novo.

Atrakcija