Novartis u pregovorima s USA, daruje lijek: 130 miliona doza daruje USA Istaknuto

Autor  Mar 22, 2020

Novartis će donirati dovoljne doze lijeka protiv malarije hidroksiklorokin za liječenje nekoliko miliona pacijenata u borbi protiv koronavirusa ako dobije odobrenje, objavila je u petak švicarska kompanija, prenosi cnbc.com

Novartis je lijek protiv malarije koji se koristi i za liječenje lupusa i reumatoidnog artritisa u njegovoj kompanijskoj jedinici Sandoz u Sjedinjenim Državama, prenosi Atrakcija.net.

Ne postoje vakcine ili liječenja protiv bolesti, ali trenutno je na Univerzitetu Minesote pokus sa l 1.500 osoba da bi se vidjelo može li hidroksiklorokvin spriječiti ili smanjiti ozbiljnost COVID-19. Dva druga ispitivanja proučavaju lijek za krvni pritisak Losartan kao moguće liječenje.

Novartis je proizvodjać lijeka protiv malarije koji se koristi i za liječenje lupusa i reumatoidnog artritisa u njegovoj jedinici Sandoz u Sjedinjenim Državama. Planira donirati 130 milijuna doza lijeka i u pregovorima je s američkom državom.

„Novartis podržava tekuće napore u kliničkim ispitivanjima i procijeniće potrebe za dodatnim kliničkim ispitivanjima“, rečeno je u izjavi kompanije.

Predsjednik Donald Trump rekao je na konferenciji za novinare u petak da je optimističan u pogledu upotrebe liječenjem lijeka protiv  malarije protiv COVID-19.

Novartis ima na zalihi 50 miliona doza, a nada se da će do kraja maja proizvesti još 80 miliona za donaciju. Donacije mogu biti dovoljne za liječenje nekoliko miliona pacijenata, zavisno od režima doziranja, navodi Novartis.

Američko društvo farmaceuta zdravstvenog sistema (ASHP) dodalo je ove sedmice hidroksihlorokvin na svoju listu lijekova koje im nedostaju. Četiri od osam proizvođača lijekova imaju manjak, rekao je.

Bayer AG je poklonio SAD tri miliona tableta malarijskog lijeka Resochin, sličnog hidroksihlorokinu.

Mylan NV je u porastu proizvodnje varijacije lijeka i očekuje da će je početi široko isporučivati ​​sredinom aprila. Tvrde da sa sirovinama na raspolaganju može napraviti 50 miliona tableta koje bi potencijalno mogle da liječe više od 1,5 miliona pacijenata.

Atrakcija